DODIKU NE DAJU DA IDE NA TRAMPOVU INAUGURACIJU: Američka ambasada mu odbila vizu
Foto: Zorana Jevtić

Neviđen skandal

DODIKU NE DAJU DA IDE NA TRAMPOVU INAUGURACIJU: Američka ambasada mu odbila vizu

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za RTRS da mu je američka ambasada u BiH odbila zahtev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, uz obrazložženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH.

"Čemu onda diplomatski pasošš BiH?", upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, kao i da je sve izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasoššem.

Predsednik RS naglasio je da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom šštabu, a koji su i deo tima koji se bavi tranzicijom prethodne u novu američku administraciju.

On je naveo da ga akreditacije čekaju u Vaššingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je proššle nedelje vodio sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jijem, koji je od njega tražžio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužžilašštvu BiH.

On je celu priču nazvao harangom u režžiji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak.

"Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku naššlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem pišše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao je predsednik Srpske.

RTRS navodi da je Ji u telefonskom razgovoru optužžio Dodika za zastoj BiH na putu prema EU i da je tražžio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine.

"Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najvišše kriva stara američka administracija i tražžio sam da napuste BiH i da višše ne meššetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika", napomenuo je Dodik.

On je dodao da se telefonski razgovor odvijao u prisustvu Kormaka.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazložženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", rekao je Dodik, prenosi regionalna tv N1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track