DRAGAN ČOVIĆ: Nema većeg šamara za zemlju od ovog koji je BiH dobila od Haga
Foto: Beta

Čekaju se pisma

DRAGAN ČOVIĆ: Nema većeg šamara za zemlju od ovog koji je BiH dobila od Haga

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Hrvatski ćlan Predsedništva BiH Dragan Čović smatra da nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da MSP pismima traži pojedinačno iznošenje stavova o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Osećam da će tražiti da se svaki član izjasni o reviziji. Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da na taj način moramo iznositi svoje stavove, uz svo poštovanje Sudu. Videćemo kakav će biti odgovor. Ne smemo napraviti grešku jer ova greška dovela je do toga da koalicioni partneri kažu da imamo tehničku vladu. Insistiraću da BiH govori jednim glasom", istakao je Čović.

Najavio je da će on biti uzdržan kada je u pitanju revizija tužbe BiH protiv Srbije i da se nada da će uspeti da iz Predsedništva BiH Međunarodnom sudu ode jedinstvena poruka. Čović je potvrdio da su pisma iz MSP za članove Predsedništva već stigla u Ministarstvo spoljnih poslova BiH, te da će verovatno danas ili sutra biti prosleđena u Predsedništvo i ocenio da je izvršna vlast na entitetskom i državnom nivou zarobljena političkim tenzijama.

"Došli smo u poziciju da ponovo otvaramo pitanje kuda ide BiH", ocenio je. "Ne sme se desiti da u Predsedništvu BiH donosimo odluke bez konsenzusa. Federika Mogerini dolazi u BiH i mi moramo dati uverenje da smo opredeljeni da stignemo do kandidatskog statusa u EU. Insistiraću na tome da s kolegama iz Predsedništva stavimo političke igre po strani. Minimum je izborno zakonodavstvo koje moramo pripremiti za iduću godinu. Treba se fokusirati na provođenje agende", izjavio je Čović.

"Mehanizam koordinacije ne funkcioniše, a i kako da funkcioniše kada ne funkcioniše Predsedništvo BiH. Tri čoveka se ne mogu dogovoriti u BiH. Zabrinut sam jer se BiH gradi na mnogo lošim procenama od toga da je stanje u zemlji kao pred početak rata", kazao je Čović. Na pitanje novinara smatra li da je revizija presude političko ili pravno pitanje, odgovorio je: "I jedno i drugo".

"Sud u Hagu definitivno neće reći ni da ni ne jer to je početak kraja sistema", istakao je i ponovio da nije bitno pitanje revizije već pitanje funkcionisanja države.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track