DRAMATIČNO U BANJALUCI: Opozicija skupila potpise za smenu Vlade, ne isključuju ni proteste
Foto: Printscreen RTRS

Radikalno

DRAMATIČNO U BANJALUCI: Opozicija skupila potpise za smenu Vlade, ne isključuju ni proteste

Bosna i Hercegovina -

Predstavnici opozicionog Saveza za promene u Republici Srpskoj (RS) potvrdili su da će sutra zvanično u Narodnoj skupštini RS podneti inicijativu za smenu vlade Željke Cvijanović.

Lideri opozicionih stranaka, predsednik SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić izjavili su danas da imaju dovoljan broj potpisa za sazivanje posebne sednice Narodne skupštine RS, na kojem bi se razmatrao opoziv entitetske vlade. Oni očekuju da se o njihovom zahtevu u roku sedam dana odredi i Vlada RS. Opozicioni lideri su podnošenje zvaničnog zahteva za smenu aktuelne vlade RS simbolično najavili na dan velikog prošlogodišnjeg protesta opozicije, ne isključujući mogućnost novih protesta u ovom bh. entitetu.

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica je na konferenciji za novinare rekao da se RS nalazi u najvećoj krizi od njenog postanka, ocenivši da Vladu "vode ljudi koji isključivo znaju da kupuju poslanike kako bi obezbedili svoju stabilnost". On je istakao da kabinet premijerke Cvijanović "nije položio ispit", da su ovu vladu obeležile afere, medju kojima i ona na početku mandata 2014. godine, kada se pojavio "snimak na kojem premijerka govori o 'kupovini' poslanika".

"Željka Cvijanović je trebalo da bude u zatvoru, a ne na čelu Vlade RS", naglasio je lider SDS-a.On je dodao da u RS sa ovakvom vladom "nema budućnosti za poštene ljude", dodavši da je RS ima i veliku nezaposlenost i demografske gubitke.Predsednik PDP-a Branislav Borenović je naveo da opozicija nema pravo da odustane od bitke za spas RS. "Danas je godinu dana od velikih protesta i ovaj dan ima simboliku. Nemamo pravo da odustajemo od trke za spas RS i ne isključujemo mogućnost da u finišu izadjemo ponovo na ulice", rekao je Borenović.

On je naveo da je opozicija pripremila oko dve stotine stranica materijala, u kojima su sadržani zvanični podaci institucija RS, koji govore zbog čega Vlada Željke Cijanović treba da bude smenjena."Za vreme ove vlasti sedam puta je povećana godišnja oplata duga, dva puta povećan ukupan dug RS, deset puta su povećani dugovi za zdravstveno i penziono osiguranje, a čak 73 posto rashodi za plaće u javnom sektoru, propale su tri banke i prisutna je sveopšta tajkunizacija RS", naveo je Borenović.

Prema njegovim rečima, Vlada RS "hitno mora otići u prošlost, jer nije ispunila nijedan obećani cilj".Predsednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da ima "milion razloga da vlast, posle 12 godina, ode", optuživši Vladu da je "uvela korupciju kao normalan način ponašanja u RS". "Kap koja je prelila čašu je da se Vlada odlučila da prodaje nacionalne resurse. Imamo informacije da se sprema prodaja Elektroprivrede RS", kazao je Čavić.On je još optužio izvršnu vlast optužio da nije stvarala novu vrednost, već nepovoljno zaduživala RS.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track