DRAMATIČNO UPOZORENJE: Čeka se momenat da se rat iz Sirije prenese u BiH
Foto: Shutter

Vehavije sve aktivnije

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Čeka se momenat da se rat iz Sirije prenese u BiH

Bosna i Hercegovina -
Vehabije se pripremaju tako što nastoje da kroz misionarski rad steknu veliki broj sledbenika što im uspeva jer sve više mladih privlači organizacija paralelna Islamskoj verskoj zajednici, koju su stvorili.

Vehabijski pokret predstavlja posebnu pretnju za bezbednost BiH jer se rat za Islamsku državu više neće voditi u Siriji i Iraku, već se čeka pogodan momenat da se za te ideje ratuje na teritoriji BiH, tvrdi stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

Kako navodi Ćeranić, vehabije se pripremaju tako što nastoje da kroz misionarski rad steknu veliki broj sledbenika što im uspeva jer sve više mladih privlači organizacija paralelna Islamskoj verskoj zajednici, koju su stvorili.

On smatra da se najveći bezbednosni rizik u BiH, ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana krije u mogućnosti da Hrvatska na svojoj granici podigne žičane ograde i postavi vojsku i da se migrantska kriza duboko prelije na teritorije suseda.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

- O tome se ne razmišlja, niti se traži rešenje - rekao je Ćeranić.- To je razlog što vehabijske zajednice ne možemo više da posmatramo kao izdvojene enklave u ruralnim područjima. Oni sada najviše sledbenika imaju u sarajevskim predgrađima Butmiru, Rajlovcu i Hadžićima iz kojih je najveći broj mladića otišao da ratuje u Siriji za Islamsku državu - rekao je Ćeranić na naučnoj konferenciji "Bezbednosni izazovi i pretnje na Balkanu" u Beogradu.

On kaže da treba podržati akciju koju je inicirao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je zatražio da oni koji nisu pripadnici ove zajednice do kraja februara prestanu sa održavanjem verskih aktivnosti u objektima bez odobrenja za rad od nadležnog tela Islamske zajednice.

- Zakon o slobodi vere i verskih zajednica ne dozvoljava nikakvo versko organizovanje van postojećih konfesija - rekao je Ćeranić i istakao da je vehabijska filozofija da državu treba graditi prema šerijatu veoma opasna u multinacionalnim i multikonfesijalnim društvima kakva je BiH.

- Pokazalo se da su teroristi ubijali i Srbe i Bošnjake i civile i policajce i da su zajednička pretnja. Nisam siguran da se na terorizam gleda istim očima na nivou najviših organa u BiH - rekao je Ćeranić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track