DŽIHADISTI IMAJU DUPLE PASOŠE BIH Osman Kekić stigao do Švedske sa novim, iako mu je ranije oduzet
Foto: Ap 30 Maj 2015

Skandal u BiH

DŽIHADISTI IMAJU DUPLE PASOŠE BIH Osman Kekić stigao do Švedske sa novim, iako mu je ranije oduzet

Bosna i Hercegovina -

Pripadnik Islamske države Osman Kekić, zvani Abdul Aziz, koji je stigao do Švedske sa novim pasošem BiH iako mu je putna isprava oduzeta u februaru, nije jedini koji je uspeo da se domogne dva pasoša, jer je isto pošlo za rukom i vehabijskom vođi Nusretu Imamoviću, koji se nalazi na sirijskom ratištu.

Na konsolidovanoj listi lica i udruženja pod sankcijama koju je juče objavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nalazi se Imamovićevo ime.

Za njega je navedeno da poseduje dva pasoša BiH. U jednom pasošu piše da je rođen 26. septembra 1971, a u drugom 26. septembra 1977. godine, a brojevi pasoša razlikuju se samo u jednoj cifri.

Nusret Imamović, Foto: Printscreen YT
Nusret Imamović, Foto: Printscreen YT

"U septembru 2015. godine Imamović je bio na adresi u Siriji, odakle se poslednji put oglasio u februaru ove godine. Bori se u redovima Al Nusra frona, gde je vođa jedne formacije od aprila 2015. godine", navedeno je u dokumentu UN.

Kekić je prošle nedelje uhapšen na aerodromu u Malmeu, gde je doputovao iz Tuzle iako mu je pasoš oduzet pošto ga je Turska u februaru izručila BiH posle neuspjelog pokušaja odlaska na sirijsko ratište. Otkriven je jer je bio sumnjiv švedskoj graničnoj policiji i pošto je čekajući na kontrolu pasoša, koji mu je izdat u martu ove godine, bio nervozan i stalno menjao redove.

Izvor iz bezbednosnog sektora kaže da niko od bezbednosno interesantnih osoba ne može da dobije pasoš bez znanja pojedinaca u obaveštajno-bezbednosnim strukturama.

"Iste strukture su izdale pasoš i Kekiću i Imamoviću. Očigledno je da nad Kekićem u BiH nisu preduzete nikakve bezbednosne mere iako je to bilo obavezno posle oduzimanja pasoša i zabrane napuštanja zemlje. Ni za Imamovićem BiH nikada nije raspisala Interpolovu poternicu iako je on već dugo na crnoj listi Saveta bezbednosti UN kao pripadnik terorističke organizacije Al Nusra u Siriji", kaže ovaj izvor.

Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektić, kaže da će biti pokrenute provere.

"Biće provereno sve u vezi sa navodima o izdavanju duplih pasoša", kaže Mektić.

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić, kaže da bi sve bezbednosne i pravosudne institucije trebalo da pokrenu provere i istrage.

"To je veoma ozbiljan problem i trebalo bi da ga istraže svi, počevši od Ministarstva bezbednosti i Tužilaštva do Obaveštajno-bezbednosne agencije i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)", rekao je Ćeranić.

Iz nadležnih institucija juče nisu stigli da odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Praksa izdavanja duplih pasoša potiče još iz rata. Komandantu odreda El mudžahedin, Alžircu Abu Maliju, vlasti tadašnje RBiH izdale su nezakonito najmanje dva pasoša BiH sa različitim imenima, dok je među adresama stanovanja navedena i španska ambasada u Sarajevu.

U jednom pasošu navedeno je da je rođen u Kuvajtu, iako je poznato da je Alžirac, a osim pasoša izdatih u BiH na imena Abu Mali i Halid ibn Abdulah, imao je i dokumenta na imena Halid Ćatić i Abdelkader Mokhtar.

Na ratnim fotografijama i video-snimcima Abu Mali je u društvu tadašnjeg predsednika Predsedništva RBiH Alije Izetbegovića i ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track