EVO ŠTA SE DOGAĐALO IZA KULISA SASTANKA U MOSKVI: Putin tražio od Dodika da sad “digne ručnu”!
Foto: Pr

Bilateralni sastanak

EVO ŠTA SE DOGAĐALO IZA KULISA SASTANKA U MOSKVI: Putin tražio od Dodika da sad “digne ručnu”!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, tražio je od predsednika RS, Milorada Dodika, da svojim postupcima i izjavama doprinese smirivanju situacije u BiH i regionu.

Odlično obavešteni izvori iz diplomatskih krugova otkrivaju da je prekjučerašnji razgovor između Dodika i Putina u Moskvi protekao u prijateljskim tonovima, ali da je šef ruske države od predsednika RS tražio da “digne ručnu” i smanji, koliko je god to moguće, zapaljivu retoriku i ličnim primerom relaksira zategnute odnose između Srba i Bošnjaka.

"Priča o referendumu između Dodika i Putina trajala je samo nekoliko minuta. Nakon što je predsednik RS ruskog lidera informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pokušajima Bošnjaka i jednog dela međunarodne zajednice da ospore održavanje referenduma o Danu RS, Putin je Dodiku preneo principijelnu podršku Rusije svakom demokratskom procesu, pa tako i predstojećem izjašnjavanju građana u RS. Međutim, šef ruske države je predsedniku Srpske preneo i to da njegova zemlja očekuje smirivanje uzavrelih političkih tenzija u BiH, odnosno da od Dodika, kao i od svih ostalih političkih lidera u regiji očekuje “blaži” rečnik, kao i spremnost na kompromis i saradnju", otkrivaju izvori “EuroBlica”.

Potvrda njihovih reči stigla je i od samog predsednika RS Milorada Dodika, koji je neposredno posle sastanka sa Putinom izjavio da je ruski lider izrazio podršku stabilizaciji u regionu.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Predsednika Putina sam upoznao sa razvojem situacije u BiH i RS. On je ukazao na potrebu očuvanja mira i poželeo dobro svim ljudima na tom prostoru", rekao je Dodik.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović, kaže da prekjučerašnji razgovor između Putina i Dodika u Moskvi, pre svega, treba posmatrati u svetlu nastojanja Rusije da izađe iz nametnute spoljnopolitičke izolacije i predstavi se kao globalna sila.

"Jasno je da zvanična Moskva podržava vlasti u Banjaluci, ali samo u okvirima koji su zadati Dejtonskim sporazumom. Rusija od Republike Srpske takođe očekuje da svojim postupcima ne otežava položaj Kremlja u delikatnim odnosima za Zapadom, pre svega SAD, koji su ozbiljno narušeni zbog krize u Ukrajini i sukoba u Siriji", kaže Jovanović.

Đukić: Potvrđena podrška Rusije

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji i stručnjak za međunarodne odnose, Srećko Đukić, tvrdi da susret predsednika RS sa Vladimirom Putinom ima izuzetan značaj za RS.

"Ruska podrška referendumu u RS ponovo je potvrđena. Važno je istaći da situaciju oko referenduma pokušavaju da destabilizuju nesposobni političari iz regiona, i to mnogo više nego oni sa strane", kaže Đukić.

(Blic/Boris Knežević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track