(FOTO I VIDEO) IZLOŽBA KORUPCIJE: Zavirite u Muzej javnih nabavki da vidite pepeljaru od 650 evra
Foto: Printscreen Youtube

Sunđer koštao 1300 evra

(FOTO I VIDEO) IZLOŽBA KORUPCIJE: Zavirite u Muzej javnih nabavki da vidite pepeljaru od 650 evra

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - U Banjaluci je danas u organizaciji USAID-a i pet nevladinih organizacija otvoren Muzej javnih nabavki, odnosno izložba eksponata o zloupotrebama u procesu javnih nabavki širom BiH.
1 / 6 Foto: Printscreen Youtube

Simbolični Muzej javnih nabavki sadrži eksponate poput obične pepeljare, koja je prilikom opremanja nove zgrade Vlade Republike Srpske plaćena 1.293 maraka, ili kante za otpatke plaćene 1.733 marke.

Sunđer za 1300 evra!!!, Foto: Printscreen Youtube
Sunđer za 1300 evra!!!, Foto: Printscreen Youtube

Izložena je i boca alkohola, jer je Javna ustanova za predškolsko obrazovanje u Banjaluci direktnom pogodbom nabavljala potrepštine za vrtiće 360 puta skuplje nego što koštaju, a medju njima i 666 litara alkohola. Jedan prosečan ručak Vlada Unsko-sanskog kantona platila je 230 maraka.

Izložena automobilska guma svedoči o gumama koje su za godinu dana nabavljene za vozila državnih institucija i plaćene više od milion maraka. Jedan od eksponata je i komad asfalta, koji košta 2.111 maraka po kvadratnom metru. Svi ovi eksponati izloženi su u jednom banjalučkom kafiću, jer nijedna institucija niti šoping centar u Banjaluci nisu prihvatili da postave izložbu.

"Svrha Muzej javnih nabavki je vrlo jednostavna - mnogi ljudi vide šta se dešava, ali ne znaju kakav je uticaj zloupotreba javnih nabavki u stvarnosti. Zakon o javnim nabavkama može biti jači, može biti bolji i postoje lokalne nevladine organizacije, koje rade na novim amandmanima, koji će unaprediti zakon o javnim nabavkama", rekao je Piter Dafi, direktor USAID za BiH. Dafi je istakao da su izloženio primerci korupcije u javnim nabavkama iz oba entiteta, dodavši da je Muzej javnih navabki prvo pokrenut u Sarajevu, a potom su eksponati izloženi i u Tuzli i Mostaru, sada u Banjaluci, a planirano je da se nađu i u Bijeljini.

"Kada Vlada potroši više od 1.200 maraka za nabavku jedne pepeljare, to znači da taj novac ne odlazi tamo gde je neophodan, u zdravstvo, u obrazovanje…#, konstatovao je direktor USAID-a. Cilj izložbe je, kako je naveo, da se obični građani uključe u diskusiju o Zakonu u javnim nabavkama. Upitan koji je eksponat najsramniji, on je rekao da je na to pitanje vrlo teško odgovoriti, jer svaki komad ima svoju priču.

"Svaki izložak je ovde zato što nije izvršena javna nabavka… Na bazi komentara sa Fejsbuka, javnost je najviše komentarisala nabavku alkoholnih pića u jednom obdaništu", dodao je Dafi. Pet NVO iz BiH (Udruženje gradjana Tender, Account, Fond otvoreno društvo, TI BiH i Udruženje poslodavaca) pripremilo je 18 amandmana koji bi proces javnih nabavki učinili transparentnijim i manje podložnim korupciji. BiH godišnje kroz zloupotrebe u javnim nabavkama izgubi oko milijardu maraka.

"Nema političke volje da se rješe slučajevi korupcije u procesu javnih nabavki i cilj ove izložbe je da se podigne svest građana i izvršiti pritisak na institucije kako bi se usvojila legistativu koja će biti antikoruptivna", naveo je predstavnik Tendera Igor Vukajlović.Izloženi eksponati nisu nepoznati javnosti i sve informacije o njima navedene su u revizorskim izveštajima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track