GODIŠNJICA STRADANJA U DOBROVOLJAČKOJ: Obeležavanje na drugoj lokaciji zbog sramnog PONIŽENJA žrtava
Foto: Printscreen YouTube

Prvi put u Istočnom Sarajevu

GODIŠNJICA STRADANJA U DOBROVOLJAČKOJ: Obeležavanje na drugoj lokaciji zbog sramnog PONIŽENJA žrtava

Bosna i Hercegovina -

Prvi put ove godine godišnjica obeležavanja stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu neće biti obeležena na tom mestu, već u Istočnom, srpskom Sarajevu.

Odluku o tome je doneo Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske zbog, kako je saopšteno, ponašanja kantonalnih vlasti.

Zato će 25-ta godišnjica od ovog zločina biti obeležena samo u Miljevicima, u Istočnom Sarajevu.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj uliciu Sarajevu, naime, 2. maja 1992. godine, pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotske lige" napali u kolonu koja se povlačila iz Druge vojne oblasti, kršeći pritom dogovor o mirnoj evakuaciji.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u tom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA i civila, medu kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljackoj još nema sudski epilog.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je tim povodom da Srpska ove godine u federalnom Sarajevu neće obeležavati 25 godina od stradanja Srba i vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljackoj ulici jer ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

On je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene sveće i položeno cvece opet završe u kontejnerima "To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali?", zapitao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track