HAOS U SARAJEVU ZBOG REVIZIJE TUŽBE: Predsedništvo BiH bez odluke, zahtev ipak predat Hagu!
Foto: Beta I AP

Žestoka kriza

HAOS U SARAJEVU ZBOG REVIZIJE TUŽBE: Predsedništvo BiH bez odluke, zahtev ipak predat Hagu!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović odvojeno su se obratili novinarima posle prekida vandredne sednice Predsedništva, na kojoj je trebalo da se raspravlja o reviiji tužbe BiH protiv Srbije. Sednica je prekinuta jer ju je Izetbegović napustio.

15.29 - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da će skupština RS na posebnoj sednici u ponedeljak 27. februara razmatrati podnošenje zahteva za reviziju presude protiv Srbije, ocenjujući da predaja tog zahteva vodi u političku neizvesnost za koju je odgovoran Bakir Izetbegović.

Čubrilović je istakao i da zahtev za reviziju presude protiv Srbije nije zahtev Bosne i Hercegovine, već lični zahtev Bakira Izetbegovića.

Nedeljko Čubrilović  foto printscreen youtube
Nedeljko Čubrilović foto printscreen youtube

"Istrajavanje na tome da gospodin Sakib Softić, sa veoma upitnom ulogom i mandatom, ipak preda zahtev za reviziju presude protiv Srbije i Crne Gore, jasno nas udaljava od pomirenja, suživota i napretka i dovodi u političku neizvesnost za koju je odgovoran Bakir Izetbegović", naglasio je Čubrilović

15.21 - Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da nije bilo potrebe da se Predsedništvo BIH danas uopšte izjašnjava po pitanju zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer je tu odluku Predsedništvo već donelo 4. oktobra 2004. godine.

On je dodao da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović napustio takođe sednicu, kako ne bi, rekao je, došlo do preglasavanja unutar Predsedništva.

"U javnosti se prethodnih dana pokušava da prikaže da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsedništva, mene ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena pre 15 godina, tada je imenovan i agent i tada je odlučeno o svim ovim procesima", rekao je Izetbegović novinarima.

15:00 - Izetbegović je rekao da agent BiH Sakib Softić ima legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom u Hagu, a da je sednicu napustio jer je predsednik Predsedništa BiH Mladen Ivanić odbio da definiše tačku o mandatu Sakiba Softića.

Takođe je rekao je da nije tačno da je bošnjačka politika pokrenula reviziju jer je revizija presude dio dugogodišnjeg procesa i da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da se uključe u zaustavljanje pokretanja revizija, na šta Bošnjaci nisu pristali.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

14:45 - Izegbegović kaže da su krizu izazvali "oni koji su izvršili agresiju, počinili zločine, odlikovali zločine i nazivali studentske domove po njihovima imenima". Takođe je pozvao predstavnike Saveza za promene da ne izlaze iz vlasti na državnom nivou, a on će nastaviti da traži istinu i pravdu. Istakao je da on radi u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

14:50 - Izetbegović je kazao da ni Nebojša Radmanović, a ni Mladen Ivanić nisu tražili oduzimanje legitimiteta Sakibu Softiću. On je rekao da će o legitimitetu Softića odlučiti Međunarodni sud u Hagu. Što se tiče rada Predsedništva BiH, on je kazao da ga ništa ne plaši i da on neće izazivati krize, ali da se samo na istini mogu graditi dobri odnosi. Rekao je i da ga pokretanje revizije nema nikakve veze s njegovom popularnošću i da je glavni cilj pokretanja revizije utvrđivanje istine.

15:35 - Sakib Softić je, u pratnji bosanskohercegovačke delegacije i američkog pravnika Danijela Šefera, upravo stigao u Međunarodni sud pravde u Hagu sa zahtevom za reiziju tužbe BiH protiv Srbije, javlja N1.

Sakib Softić, Dejvid Šefer i bosanskohercegovačka delagacija stižu u sud u Hagu (Foto: Printscreen N1)
Sakib Softić, Dejvid Šefer i bosanskohercegovačka delagacija stižu u sud u Hagu (Foto: Printscreen N1)

14:25 - Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da pokretanje revizije tužbe nema legitimitet, jer ne može jedan čovek da odlučuje o tome, i dodao da je vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta jer ju je napustio bošnjački član Bakir Izetbegović, zato što nije želeo da odlučuje o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

14:22 - "Ovo nema veze sa tužbom, već na odlučivanje unutar BiH. Mene tužba ne zanima jer će se brzo dokazati da nije bila legitimna. Mene zanima vaninstitucionalno delovanje, paralelizmi. Veliko je pitanje šta će sada uslediti, kada će Predsedništvo ponovo sesti, sa kojim temama i kojom vrstom odlučivanja", rekao je Ivanić. Dodao je da će učiniti sve da sistem funkcioniše, ali da nije on napravio krizu.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

"Zaista nisam, želeo sam da institucije o svemu odlučuju. Treba hladne glave razmisliti i ponovo videti. Mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti i svi akteri moraju razmisliti šta su posledice", poručio je Ivanić.Narednih dana se treba održati hladna glava i razmišljanje, smatra Ivanić.

"Ono što očekujemo od srpskih predstavnika da ne rade ovo što je uradio Izetbegović. Bilo je jasno da ove odluke ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj, ja bih bio protiv odluke, on bi bio za, Čović bi bio suzdržan. Zato je napuštanje pokušaj da se kaže da sednice nije ni bilo. Definitivno, BiH nije u stanju da donese odluku da li će podići reviziju presude", zaključio je on.

14:17 - "Posle toga, da ne bi doprineo razjedinjavanju, sednicu je napustio i Dragan Čović, tako da odluka o podnošenju zahteva za reviziju nije doneta", objašnjava je Ivanić i dodao da je to bio poslednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema.

"Nije uspelo. Taman i da Sakib Softić ima legitimiet da podnese tužbu, a nema, ne može jedan čovek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje mogu imati duboke implikacije po državu", rekao je Ivanić.

14:05 - "Ušli smo u ozbiljnu krizu, ovo je vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja. Mene sama tužba ne zanima, jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije legitimna", rekao je Ivanić. On je postavio pitanje kada će se Predsjedništvo BiH ponovovo sastati, sa kojom temom i kojom vrstom odlučivanja.

"Јa ću sa svoje strane učiniti sve da sistem funkcioniše - rekao je on i istakao da ne pamti da se "ovako nešto desilo u postdejtonskoj BiH", kazao je.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

13:48 - Vanredna sednica Predsedništva BiH, zakazana zbog najavljenog podnošenja zahteva zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоg suda prаvdе u Hаgu u slučајu BiH prоtiv Srbiје, prekinuta je, a predsedavajući Predsedništva Mladen Ivanić i bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović zakazali su odvojene konferencije za novinare. Ivanić je juče najavio da će posle sednice poslati novo pismo Sudu u Hagu u kojem će u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH taj sud obavestiti da "iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina".

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

13:30 - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak prokomentarisao je najavljeno podnošenje zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije da očekuje da se u narednom periodu sva pitanja u BiH rešavaju u institucijama i da one neće biti uzurpirane i privatizovane.

13:20 - Bosanskohercegovački pravni tim najavio je da će danas u 15 sati Međunarodnom sudu pravde u Hagu predati zahtev za reviziju presude.

Zbog podnošenja zahteva za reviziju, na zahtev ruskog ambasadora u BiH, u Srajevu je za danas zakazana i Sednica saveta za implementaciju mira (PIC).

13:15 - Sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) biće održana danas u Sarajevu na zahtev ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova. Ivancov je zatražio održavanje sednice zbog novonastale situacije povodom najave podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Ivancov je sinoć novinarima u Sarajevu rekao da zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije nema saglasnost institucija BiH.

Petar Ivancov: Situacija u Bosni je opasna (Foto: Printscreen YouTube/Sputnjik Srbija)
Petar Ivancov: Situacija u Bosni je opasna (Foto: Printscreen YouTube/Sputnjik Srbija)

BiH je 1993. godine podnela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN. Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 23.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track