HAPŠENJE U ORAŠJU: Čović nezadovoljan, Izetbegović i Ivanić iznenađeni reakcijama iz Hrvatske
Foto: Beta I FOnet AP

Sarajevo podeljeno

HAPŠENJE U ORAŠJU: Čović nezadovoljan, Izetbegović i Ivanić iznenađeni reakcijama iz Hrvatske

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je nezadovoljstvo zbog hapššenja 10 bivšših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) iz Oraššja, kojima je Sud BiH odredio jednomesečni pritvor zbog sumnje da mogu pobećili ili uništiti dokaze.

Svoj stav izneli su i ostali članovi Predsedniššva BiH, predsedavajući Bakir Izetbegović i član Mladen Ivanić, koji su naveli da su iznenađeni reakcijama iz Hrvatske u vezi s hapššenjem u Oraššju.

Dragan Čović traži oslobađanje uhapšenih (Foto: Beta)
Dragan Čović traži oslobađanje uhapšenih (Foto: Beta)

Čović je novinarima u Sarajevu kazao da je na današšnjoj sednici Predsedništva BiH izneo svoj stav i zabrinutost o načinu kako je to urađeno. On je zatražio i da desetorica uhapšenih budu oslobođeni.

Izetbegović je rekao da treba pustiti Sud i Tužžilašštvo da rade svoj posao i da se ne treba meššati u njihov rad. Dodao je da Sud i Tužžilašštvo svakako da treba da vode računa da ne stvaraju, bez potrebe, neke turbulencije ako su se ljudi već ranije odazivali pozivu. Reakcije iz Hrvatske su ga, naglasio je, začudile.

PLENKOVIĆ: Obavestili smo NATO i EU o hapšenju hrvatskih veterana u Orašju!

Ivanić je takođe kazao da su ga reakcije iz Hrvatske iznenadile jer, smatra, da nije nikakav poseban slučaj koji bi zahtevao toliku pažžnju.

Mladen Ivanić: To je pritisak na pravosuđe (Foto: Zorana Jevtić)
Mladen Ivanić: To je pritisak na pravosuđe (Foto: Zorana Jevtić)

"S druge strane, način na koji su reakcije usledile višše deluju kao pritisak na pravosuđe. Ja mogu da razumem zainteresovanost, i to podržžavam, za stanje građana koji su držžavljani i Hrvatske, ali ulazak u sušštinu je neššto ššto po mom miššljenju prelazi granice prihvatljivog", naglasio je Ivanić.Dodao je da je u BiH potrebno višše istih principa kada je u pitanju privođenje ljudi, u smislu da ako se neki hapse - da se hapse svi optužženi.

EVO ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI PRIPADNICIMA HVO UHAPŠENIM U BIH: Između ostalog ubili i dečka od 17 godina

U akciji SIPA u ponedeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskog veća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom. Njima je juče Sud BiH odredio 30-dnevni pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track