BORIS DŽONSON U SARAJEVU: Zapadni Balkan od ključnog značaja za Veliku Britaniju!
Foto: Reuters

Britanski ministar u BiH

BORIS DŽONSON U SARAJEVU: Zapadni Balkan od ključnog značaja za Veliku Britaniju!

Bosna i Hercegovina -

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson boravi u dvodnevnoj poseti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom koje će u susretima sa tamošnjim zvaničnicima naglasiti nepromenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH i pozvati ih da ostave po strani etničke podele i sprovedu hitne socio-ekonomske reforme.

Tokom posete Sarajevu, on će se sastati s članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, prenosi Fena.

Džonson će, takođe, posetiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, gde će videti kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore u sprečavanju terorizma i borbu protiv organizovanog kriminala u regionu.

"Ovo je deo šire podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu. Mi smo potrošili više od 7.5 miliona funti kako bi poboljšali poslovno okruženje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine ćemo biti domaćini Samita o zapadnom Balkanu u Londonu", navodi se u saopštenju iz Britanske ambasade u BiH.

Pred posetu BiH, britanski ministar spoljnih poslova je rekao da je zapadni Balkan za Veliku Britaniju region od ključnog značaja.

"Mi smo predani aktivnom angažmanu uz pružanje podrške. Velika Britanija je značajno uložila u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno s Nemačkom, pokrenuli smo inicijativu podsticanja zamaha u usporeni reformski proces. Mi verujemo da će ovaj proces dovesti do stabilne, sigurne i prosperitetne BiH", kaže Džonson.

Tokom posete, Džonson će podstaći političke lidere u BiH da ostave etničke podele po strani i da se usmere na pitanja koja su bitna svim građanima BiH: radna mesta i ekonomski rast.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track