SRBI TUŽILI IZETBEGOVIĆA I SOFTIĆA: NDP podneo krivične prijave zbog tužbe BiH protiv Srbije!
Foto: Printscreen YouTube

Štite ustavnost

SRBI TUŽILI IZETBEGOVIĆA I SOFTIĆA: NDP podneo krivične prijave zbog tužbe BiH protiv Srbije!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednik NDP-a Dragan Čavić potvrdio je danas da je ova stranka podnela krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i Bakira Izetbegovića, zbog štete nanete ustavnom kapacitetu BiH.

Čavić je na konferenciji za novinare postavio pitanje validnosti presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid iz 2007.

„Jer odluka kojom je Softić imenovan za agenta nikada nije objavljena u Službenom glasniku BiH. Dakle, ni tada Softić nije ima pravo da se predstavlja kao agent BiH“, naveo je Čavić.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja jer je okupio neformalnu grupu i podstrekivao Softića da preda zahtev za reviziju.

„Pružili smo dokaze da je zloupotrebio položaj. Naneo je nepopravljivu štetu BiH i teško oštetio one koje smatraju da su žrtve rata u BiH. Zatvorio je vrata validnom procesu, onemogućio je da Predsedništvo o ovome raspravlja“, kazao je Čavić.Naveo je i da su angažovani uticajni pravnici, koji imaju iskustvo kada je u pitanju rad Međunarodnog suda pravde.

„Ove prijave treba da budu shvaćene kao pokušaj da se pravna pitanja rešavaju na pravni način i u pravnim ustanovama. Podneli smo prijave jer želimo da zaštitimo ustavnost BiH i da utvrdimo potpunu nelegitimnost Sakiba Softića, ali ne samo u ovom slučaju, nego i u 2007. godini, jer odluka kojom je imenovan od strane Predsedništva BiH nikada nije postala pravosnažna“, zaključio je Čavić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 13.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track