I U ZATVORU IH OBUČAVAJU: Terorista Jašarević iz zeničkog zatvora vrbuje vehabije
Foto: Anadolija

Cveta vehabizam

I U ZATVORU IH OBUČAVAJU: Terorista Jašarević iz zeničkog zatvora vrbuje vehabije

Bosna i Hercegovina -

Novopazarac Mevlud Jašarević, osuđenik zeničkog zatvora koji je pre pet godina u Sarajevu pucao na zgradu ambasade SAD, vrbuje novopridošle zatvorenike Bošnjake za vehabije.

Čim neko od novih osuđenika Bošnjaka dođe u KPZ Zenica Jašarević ga odmah poziva u sobu, a posle 10 do 15 dana primeti se da taj zatvorenik pusti bradu. Jašarević ih "prevodi" u vehabije, tvrdi zatvorenik zeničkog KPZ-a, koji je bio smešten u ćeliji do one gde se nalazi vehabija koji je na 15 godina zatvora osuđen za terorizam.

"Neki se predomisle, obriju se, neće da ga slušaju, ali on je njihov vaspitač. U Mevlidovoj grupi ima ih više i kada izlaze u šetnju sastaju se, drže se zajedno. Uvek u zatvoru nose kratke pantalone i brade. Ma, niti se šišaju, niti se briju", ističe on.

Zatvorenik je ispričao da Jašarević ne gubi vreme dok služi zatvorsku kaznu.

"Videli ste šta se desilo u Zvorniku, u Sarajevu. Svaki napad kada se dogodi slavi se kod Mevlida Jašarevića u sobi", navodi on.

Da se Jašarević nije odrekao mračne prošlosti, potvrđuje još jedan zatvorenik.

"Ima bradu do po stomaka! I ne samo on, ima takvih koliko hoćete", ističe ovaj zatvorenik, koji dodaje da se Jašarević vratio vehabizmu.

Nadležni iz zatvora nisu dali nikakve odgovore na ponašanje Jašarevića, a njegov branilac u postupku Senad Dupovac potvrdio je da svog klijenta viđa, otprilike, jednom u dva meseca. Dupovac dodaje da ne zna kakva su Jašarevićeva razmišljanja, ističući da kod njega navrati tek kada ode u KPZ Zenica zbog nekog drugog.

"Pa, pravo da vam kažem, on je sada u izolaciji i ne verujem da bi bio u stanju da to radi. Nisam čuo za to. On je iza brave i smanjene su mu mogućnosti za delovanje po tom pitanju. Izađe verovatno u šetnju, ali nisam čuo da je takav autoritet, verujte mi", naglasio je Dupovac.

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011.

Sudski postupak koji je protiv njega vođen nije prošao bez incidenata, pa je, primera radi, odbijao da ustaje, a izražavao je nezadovoljstvo i zbog toga što je morao da skine kapu s glave.

"Najveća greška mi je bila što sam prebrzo ispucao sve metke iz svog 'kalašnjikova'. Sve vreme dok sam pucao ispred Ambasade SAD u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem", rekao je Jašarević u jednoj emisiji pošto je osuđen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track