(FOTO) ZENICO MRZIM SVAKI KAMEN TVOJ: Ljubavne ispovesti robijaša zeničkog zatvora!

I ONI IMAJU DUŠU

(FOTO) ZENICO MRZIM SVAKI KAMEN TVOJ: Ljubavne ispovesti robijaša zeničkog zatvora!

Bosna i Hercegovina -

ZENICA - Kazneno popravni zatvor zatvorenog tipa u Zenici jedini je takav u Federaciji Bosne i Hercegovine

Postoji 130 godina, a opstao je u pet sistema. U njemu trenutno boravi blizu 800 zatvorenika, azajedno služe 7000 godina. Leže zbog ubistava, krađa, iznuda. Kako izgleda svakodnevnica i ljubavni život iza rešetaka!? Zloglasni KP dom Zenica, opevan u pesmi "Zabranjenog pušenja", za mnoge je mesto najgore od najgorih. Ko ovde kroči, ipak neće naći samo one koji nisu znali za zakon. Tamo borave mnogi koji su tek u zatvoru uplovili u bračne vode.

Baki Bičevci (Foto printscreen N1)
Baki Bičevci (Foto printscreen N1)

"Oženio sam se u zatvoru. Koristio sam vikend i upoznao sam jednu devojku. Za mene najpošteniju i najljepšu. Već smo tri i po godine u braku. Imamo sina Benjamina. Danas mu je tačno šest meseci i devet dana. Njegove dane brojim. Svoje ne brojim. Nekako, kako sam njega dobio i kako sam s tom ženom, kao da sam drugi čovek, kao da nisam u zatvoru", kaže zatvorenik Baki Bičevci.

Zbog oružanih pljački Baki je u zatvoru do sad izbrojao već jedanaest godina. Do slobode ima još četiri. "Normalno da mi je žao. Posle izvesnog vremena shvatio sam da za život može da se zaraditi i na drugačiji način", dodao je Bičevci. Nije jedini koji se u zatvoru oženio.

Nedžad Šečić (Foto prinscreen N1)
Nedžad Šečić (Foto prinscreen N1)

"Imam porodicu. Imam sina od 4, imam ćerku od 11 godina. Upoznao sam ženu u Tuzli dok sam bio na premeštaju. Njen brat je ovde došao na kratko, bio ovde par meseci. Svidi mi se njegova sestra. Gore-dole, upoznao me sa njom i pet godina smo zajedno", otkrio je Nedžad Šečić.

Zbog iznuda, pokušaja ubistva, dilovanja droge zatvoren je duže nego što je bio na slobodi. Ona mu se vraća za nekoliko meseci i to posle osamnaest godina. "Kajem se i to kako... 17,18 godina sam proveo ovde, baš one najbolje godine koje su mi trebale u životu", kazao je Šečić.

Naš naredni sagovornik u zatvor je došao sa prstenom na ruci, ali kao jedan od retkih i sa fakultetskom diplomom. Tereti se za ubistvo, a do slobode broji još deceniju.

Varivoda Nikica (foto printscreen N1)
Varivoda Nikica (foto printscreen N1)

"Ja sam se izjasnio da nisam kriv. Porodičan sam čovek, imam suprugu, imam dete. Svaki dan mi nedostaju. Posebno zato što je dete bolesno, ima teško obolenje, operisala je srce u Beču. Odvojeni ste od toga. Kad čujete da je bolesna, niste tu, ne možete pomoći", objašnjava Varivoda Nikica.

Sudbonosno 'da' iza rešetaka nije ništa neobično. Samo je jedna intimna soba prazna. Upravo u njoj zatvorenici imaju pravo na dva sata fizčke ljubavi bez nadzora. Ali, samo oni koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

"Mislimo da to pomaže u očuvanju porodice, kada je reč o dužim kaznama, a to i snižava njihov prag frustracije, s obzirom na to da su u zatvoru", tvrdi Hidajet Jabandžić, direktor KP doma Zenica. KPZ Zenica je ustanova koja je opstala u 5 država. Sa zvoncem ili vratima iz austrogorskog perioda još čuva uspomenu na prvu. Kada nema ljubavi, život pod budnim okom stražara protiče u poslu, sportu, razonodi, veri ili knjigama...

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track