INCKO PODNEO IZVEŠTAJ O BIH: Došlo do povećanja korupcije, nestabilnosti i nepoverenja
Foto: Reuters

Ocena za SB

INCKO PODNEO IZVEŠTAJ O BIH: Došlo do povećanja korupcije, nestabilnosti i nepoverenja

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u BiH da je u poslednjih šest meseci došlo do povećanja korupcije, nestabilnosti institucija i povećanja nepoverenja.

"Zbog podnošenja revizije presude protiv Srbije za genocid došlo je do razmimoilaženja srpskih i bošnjačkih predstavnika i do podela u Predsedništvu BiH", istakao je Incko pred Savetom bezbednosti UN.

On je u rekao da je RS "pokušala da implementira neustavni referendum o Danu RS", podsetivši da je prethodno neustavnim proglašen 9. januar kao Dan RS, preneli su banjalučki mediji.

"Sankcije protiv Milorada Dodika, predsednika RS, daju mi uverenje da međunarodna zajednica itekako može imati uticaj kada pošalje snažnu poruku onima koji ugrožavaju vladavinu prava i vode zemlju u izolaciju", rekao je Incko.

On je rekao da su pozivi na otcepljenje RS u poslednjih pola godine bili "manjeg intenziteta", ali da u platformi vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i dalje stoji ta odredba.

"Dodik je ove sedmice dao izjavu medijima da će do tog referenduma doći jednog dana", kazao je visoki predstavnik.

Incko je prozvao pojedine hrvatske političare za pokušaje stvaranja federalne jedinice s hrvatskom većinom.

Kako su naveli banjalučki mediji, ruski predstavnik u Savetu bezbednosti Vladimir Safronkov je Incka optužio za jednostran izveštaj, u kojem okrivljuje samo bosanske Srbe i RS, uputivši mu i primedbu da kao predstavnik međunarodne zajednice nema mandat da se zalaže za integracije BiH u NATO.

"Visoki predstavnik nije pružio objektivan uvid u situaciju u BiH i stalno optužuje Srbe, a odnedavno i Hrvate, umesto da se zalaže za dijalog i da uzme u obzir brige i primedbe svih strana", rekao je on.

Safronkov je pozvao Savet bezbednosti UN da uzme u razmatranje izveštaj koji je ranije poslala Vlada RS, a u kojem su, kako on tvrdi, argumentovano pobijene sve tvrdnje o tome da je RS uzrok problema i nestabilnosti u BiH.

"Ne postoji nijedan razlog za uvođenje sankcija protiv RS i to je odluka koja mora biti ukinuta", rekao je on.

Američka predstavnica Mišel Sison rekla je da "SAD podržavaju akcije protiv bilo koga u BiH ko ima nameru da urušava institucije BiH ili deluje van njenog pravnog okvira".

Ona je rekla da sankcije protiv Dodika treba da budu upozorenje svakome ko ima nameru da ugrožava stabilnost zemlje, dodavši da su SAD i dalje opredeljene za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track