INTERPOL TRAŽI BOSANSKOG TERORISTU: Amir Džinić otišao u džihad i poveo devetoro dece i ženu!
Foto: AP Interpol

odvode čitave porodice u siriju

INTERPOL TRAŽI BOSANSKOG TERORISTU: Amir Džinić otišao u džihad i poveo devetoro dece i ženu!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Interpol je, na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, raspisao međunarodnu poternicu za Amirom Džinićem, zbog povezanosti s terorističkom organizacijom Islamska država (IS).

Džinić se pridružio grupi od deset državljana BiH za kojima iz istog razloga tragaju policije širom sveta. Džinić (43), je poreklom iz Tešnja u centralnoj Bosni, a pod istragom je zbog krivičnih dela organizovanja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

AUSTRIJSKI VOJNI ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Bosna i Hercegovina je najveća teroristička pretnja za EU

Prema navodima "Dnevnog avaza", on je na spisku osoba za kojima je raspisana tzv. crvena poternica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju i sa sobom poveo suprugu i čak devetoro dece. Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen.

TATA GA ODVEO U SIRIJU: Almir Džinić (19) osuđen zbog ratovanja za Islamsku državu

Priznao je krivicu zbog sudelovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim jedinicama zbog čega je osuđen na na kaznu od godinu dana zatvora. Prema informacijama kojima raspolažu sigurnosne agencije u BiH, Džinić te njegova supruga i ostala deca i dalje su u Siriji.

STRAŠNO UPOZORENJE: Islamska država obučava 80 dece iz BiH za fatalan povratak

Zbog krivičnih dela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtev BiH, ranije raspisao poternicu za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem. Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Saudijske Arabije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 22.02.2014

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track