INTERPOL POMAŽE BIH U BORBI PROTIV KRIJUMČARA ORUŽJA: Zatvarju glavni kanal šverca ka EU
Foto: Printscreen Avaz.ba

Oštro

INTERPOL POMAŽE BIH U BORBI PROTIV KRIJUMČARA ORUŽJA: Zatvarju glavni kanal šverca ka EU

Bosna i Hercegovina -

Šef kancelarije Interpola za Bosnu i Hercegovinu Branislav Pavlović kazao je kako policijske agencije u toj zemlji raspolažu informacijama o krijumčarskim kanalima kojima se oružje iz BiH ilegalno prebacuje u zapadnu Evropu pa pre duzimaju stalne napore kako bi se ta kriminalna aktivnost onemogućila.

Pavlović je novinarima u Sarajevu kazao kako je deo tih napora bila velika međunarodna operacija pod kodnim nazivom "Balkan Trigger II" sprovedena od 6. do 8. aprila a koordinirao je Glavi sekretarijat Interpola u Lionu.

U akciju su bile uključene policije 23 evropske zemlje pri čemu je zaplenjeno 329 komada vatrenog oružja, uključujući automate i ručne raketne bacače. Međunarodna policija operacija uključila je 7.850 policajaca pri čemu su sprovedene provere nad 170 hiljada ljudi i 40 hiljada vozila, a proveravali su i sadržaj 3200 sumnjivih pošiljki.

"Uhapšeno je ukupno 147 osoba od kojih su neke nakon ispitivanja puštene", kazao je Pavlović.

Kako je potvrdio šef bosanskohercegovačke ispostave Interpola pronađena je "znatna količina droge", pre svega marihuane, ali glavni cilj pretrage ipak je bilo krijumčareno oružje.

U BiH je policijia pronašla i zaplenila 19 komada oružja i uhapsila devet osoba od kojih tri po međunarodnim poternicama.

Policijska akcija sprovedena u aprilu nastavak je slične koja je ranije provedena samo u saradnji država na područiju bivše Jugoslavije nakon čega je niz drugih evropskih zemalja pokazalo zanimanje uključiti se u takve akcije pa je usledio "Balkan Trigger II".

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track