ISPOVEST SRPSKIH ZATVORENIKA IZ KPZ ZENICA: Bošnjaci prete da će nas poklati!
Foto: Printscreen Bljesak.info

strahuju za svoje živote

ISPOVEST SRPSKIH ZATVORENIKA IZ KPZ ZENICA: Bošnjaci prete da će nas poklati!

Bosna i Hercegovina -

ZENICA - Uslovi za srpske zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica sve su lošiji, a to se posebno odnosi na bezbednost

"Mene je neki dan napao Bošnjak, što sam prijavio nadzorniku. Odveli su ga u samicu, a onda ga vratilićen u peti paviljon, gde sam smešten, i nastavio je da me maltretira sve dok nisam izašao na odmor".

Ovo je u ispovesti za "Nezavisne" ispričao Željko Despot, zatvorenik koji u zeničkom KPZ-u služi dvanaestogodišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine na području Ključa. Štaviše, Despot tvrdi da jedan od starešina u zatvoru huška jednog zatvorenika bošnjačke nacionalnosti da napada Srbe.

"Svaki dan nas vređaju. Jedan Bošnjak me je napao i psovao mi majku, rekao mi da ću biti zaklan. NA odmoru sam tri meseca i trenutno sam na području Banjaluke. U Zenicu ne smem da se vratim, bojim se za sebe. Živ ne znam šta ću! Katastrofa! Kaznu moram da odslužim, to mi je jasno, ali sve što tražim jeste da me premeste u KPZ Banjaluka", naglašava Despot.

Njegovu priču potvrđuje i Predrag Bajić, koji je sa bratom Nenadom i zetom Sinišom Babićem na Vaskrs brutalno pretučen u zeničkom KPZ-u, a koji ističe da je meltretiranje počelo kako je kročio nogom u taj zatvor.

KP Zenica, Foto Anadolija
KP Zenica, Foto Anadolija

"Maltretiraju nas starešine, nadzornici, zatvorenici. Nema toga šta nismo pretrpeli. S obzirom na ispiranje mozga, ne znam kako sam više pri pameti", naglašava Bajić, koji je trenutno u Gradišci, pošto je na odmoru do 12. jula, s tim je zatražio da taj rok bude produžen kako bi operisao nos, jer ima smetnje pri disanju. Bajić je zamolio nadležne da se konačno omogući zatvorenicima da zatvorsku kaznu izdržavaju u ustanovi najbližoj njihovom mestu prebivališta.

"Vrijeđaju nas, govore nam da će nas poklati, da će poklati naše familije. Samo da mi je da me premeste u zatvor u Banjaluku, jer ako me vrate u Zenicu, ja ću pući", ističe Bajić.

Željka Zorić, supruga Duška Zorića, takođe zatvorenika u KPZ Zenica, ističe da je najveći problem ponašanje Ministarstva pravde FBiH, jer nisu ispunili obećanje da će ih premestiti.

"Mato Jozić, federalni ministar pravde, rekao je da će do kraja juna biti omogućen premeštaj, a to obećanje nije ispunjeno. Obećao je da će obići mog supruga, što nije uradio. Ne daju im hranu sa svinjetinom, ne daju im posao i moramo da im šaljemo novac od kuće za kantinu.", ističe Zorićeva. Zorićeva pita ministra Jozića da li on uopšte zna kakvo je stanje u zeničkom zatvoru. "Ako zna, a to odobrava, mi onda tražimo njegovu ostavku", kaže ona. Jozić se juče nije javljao na pozive novinara Nezavisnih a na pitanja, koja su su mu još pre dve nedelje poslali Ministarstvu pravde FBiH, nije poslao.

(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track