IZETBEGOVIĆ HOĆE DA MENJA IME REPUBLICI SRPSKOJ: Uskoro podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH
Foto: Zorana Jevtić

Pritisci

IZETBEGOVIĆ HOĆE DA MENJA IME REPUBLICI SRPSKOJ: Uskoro podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH

Bosna i Hercegovina -

Lider SDA Bakir Izetbegović namerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obeležavanjem Dana, ali i da ospori ime Republika Srpska, piše "EuroBlic".

Kako se navodi, izvori bliski političkom Sarajevu tvrde da će Izetbegović sada pokušati da pred Ustavnim sudom BiH ospori Zakon o Danu RS kojim je propisano da se 9. januar obeležava i praznuje kao sekularni praznik kao i da vlada RS uređuje način obeležavanja i praznovanja Dana Republike.

Da je nova apelacija na vidiku za EuroBlic potvrđuje i šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

"Borićemo se svim sredstvima protiv tog zakona jer je reč o velikoj zloupotrebi prava, pogotovom što su vladi RS data ovlašćenja da kojekakvim odlukama određuje praznovanje tog datuma", tvrdi Hadziomerović dodavši da žele novo izjašnjavanje Ustava BiH o tom pitanju.

On nije mogao da precizira u kom roku će biti podneta nova apelacija, ističući da su u toku "pravna usaglašavanja".

Osim Zakona o Danu RS, izvori EuroBlica tvrde da bi bošnjački član Predsedništva mogao da pred Ustavnim sudom BiH ospori i sam naziv Republika Srpska.

List, kako se navodi, nezvanično saznaje da je u Izetbegovićevom opticaju ime "Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Istovremeno u vladajućoj stranci u RS - SNSD kažu da su upoznati da Izetbegović priprema "novi udar na RS" i poručuju predstavnicima RS koji su u vlasti na nivou BiH da moraju biti žustriji prema bošnjačkom lideru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track