IZETBEGOVIĆ NE ŽALI PARA DA TUŽI SRBIJU: Sam angažovao advokata da analizira presudu protiv Srbije!
Foto: Beta/Almir Razić

Ne odustaje

IZETBEGOVIĆ NE ŽALI PARA DA TUŽI SRBIJU: Sam angažovao advokata da analizira presudu protiv Srbije!

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva BiH Bekir Izetbegović je 11. maja 2016. godine potpisao ugovor o delu sa advokatom Sakibom Softićem, kojim od njega naručio "analizu presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore" i "procenu opravdanosti podnošenja zahteva za reviziju pomenute presude".

Izetbegović i Softić koji je agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saglasili su se da će troškovi analize i prikupljanja dokaza iznositi 150 hiljada maraka (77 hiljada evra), a po ugovoru, sve troškove snosiće Fondacija "Pravda za BiH" koju predvodi NVO aktivistkinja Fadila Memišević. "Mi smo uplatili 30 hiljada maraka. To je akontacija. Preostali deo novca će biti uplaćen po okončanju posla", potvrdila je Fadila Memišević za Žurnal.

U tekstu se navodi da "posao nikad nije okončan" i da devet meseci posle potpisivanja ugovora čelnica Fondacije nije dobila nikakav izveštaj od agenta Softića. "Mi imamo samo plan rada. Ne znamo da li postoje novi dokazi ili ne. Nas niko nije obavestio o novim dokazima", kazala je Memišević. U tekstu se navodi da je Izetbegović ugovor sa Softićem, koji je u posedu Žurnala, potpisao sam, bez konsultacija s bilo kim. Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude ističe kroz 16 dana, a nije jasno kako glavni akteri i glavni zagovornici revizije presude ne znaju s kojim argumentima i činjenicama raspolažu, piše u tekstu.

"Mi smo pre pet godina pravili okrugli sto na kojem je trebalo da razgovaramo o novim dokazima i eventualnoj reviziji presude. Bili su tu brojni eksperti iz BiH i sveta. Izetbegovića smo pozvali, ali nije došao", kazala je Memišević. U tekstu piše da je Izetbegović sada otvorio priču o reviziji tužbe protiv Srbije, pri čemu će eksperte saslušati svega nedelju dana pre isteka roka, te će na osnovu potpuno nepripremljene analize doneti odluku koja će, kako je sam rekao, "izazvati najveću političku krizu posle Dejtona".

Žurnal piše da činjenice i argumenti ne idu u prilog bošnjačkom članu Predsedništva.U poslednjih deset godina, Haški tribunal izrekao je tri presude iz kojih je sasvim jasno da BiH nema nikakvu šansu da dobije išta više od onoga što je pre deset godina dobila pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu. Krajem februara 2013. godine Haški tribunal je pravosnažno oslobodio načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića svake odgovornosti za zločine na teritoriji BiH i Hrvatske, što je argument koji odgovara Srbiji. U maju 2013. godine Haški tribunal oslobodio je po svim tačkama optužnice za ratne zločine načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog prvog saradnika Franka Simatovića, što je, kako se navodi, takodje argument koji ide u prilog Srbiji.

U martu 2016. godine Haški tribunal osudio je Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici. Ostale zločine, počinjene u drugim gradovima BiH, Haški tribunal nije ocenio kao genocid, što znači da je to ono što je BiH već dobila presudom iz 2007. godine. "Ni ova presuda, dakle, ne ide u prilog agentu BiH", piše u tekstu.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track