IZETBEGOVIĆ ODAO POČAST STRADALIM SRBIMA: Trebalo je i ranije da dođem na Kazane
Foto: Klix.ba/ Nedim Grabovica

Mesto stradanja

IZETBEGOVIĆ ODAO POČAST STRADALIM SRBIMA: Trebalo je i ranije da dođem na Kazane

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, zajedno sa nekoliko stranačkih kolega, odao je počast i položio cveće na mestu stradanja sarajevskih Srba na Kazanima.

Rekao je kako je poseta Kazanima njegov individualni čin i da je dugo osećao potrebu da to učini.

"Tuga je što su nam se ovakve stvari dogodile. Evo odavde sa Kazana je veoma dobar pogled na masovno šehidsko groblje na Kovačima. Treba činiti sve da se ovakve stvari više nikada nikome ne ponove", istakao je Izetbegović.

On je dodao kako je imao osećaj duga i da je i ranije trebao da dođe i oda počast žrtvama na Kazanima.

"Glavni cilj mog dolaska ovde je odavanje saučešća za nevino nastradale. Nadam se da će moja poseta Kazanima imati pozitivan politički odjek, ali i ohrabriti druge da učine sličan korak", naglasio je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH izrazio je spremnost da se pronađu posmrtni ostaci u grobnici na Kazanima, koja je prema određenim informacijama minirana.

S Izetbegovićem počast žrtvama na Kazanima odali su i predsedavajući Veća ministara BiH, Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Ovo je moj individualan čin. Nikoga nisam zvao da ide samnom i zbog toga sam ponosan što su danas ovde i drugi političari koji su hteli da dođu", poručio je Izetbegović.

Izetbegović se kratko osvrnuo i na ulogu njegovog oca Alije Izetbegovića, rekavši da je on pokrenuo disciplinske postupke još tokom rata zbog dešavanja na Kazanima.

"Moj otac je zaustavio ono što su pojedinci radili u pobunjenim brigadama. Da on to nije pokrenuo 1993. godine takve stvari bi se ponavljale. Određeni ljudi procesuirani su već u ratu, međutim neki procesi još uvek nisu završeni", zaključio je Izetbegović.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track