BAKIR IZETBEGOVIĆ O KRIZI U BIH: Spreman sam da povučem prvi potez ka normalizaciji odnosa
Foto: AP

Posle zahteva za reviziju

BAKIR IZETBEGOVIĆ O KRIZI U BIH: Spreman sam da povučem prvi potez ka normalizaciji odnosa

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je za BHRT da je spreman da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

“Vrlo rado. Samo mislim da će biti potreban jedan period da se strasti smire. Ja razumem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je preterana. Bezrazložno je napuštati funkcije jer sam ja uradio ono što oni nisu hteli”, rekao je Izetbegović.

On je rekao kako veruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mestu Bošnjaka bio njihov narod, da je propatio kao što su u ratu patili Bošnjaci.

Izetbegović se upitao zbog čega se srpski političari poistovećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu da čine.

Bakir Izetbegović je rekao da sa Mladenom Ivanićem funkcioniše sasvim normalno, ali da se od prekinute sednice još nije video sa njim, niti je običaj da se susreću na dnevnoj bazi.

“Mi smo imali i tog dana vrlo korektan sastanka, rukovali smo se na kraju i mislimo da radimo na tome da se vrati stabilnost”, rekao je član Predsedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Izvesno vreme će biti zaustavljen evropski put Bosne i Hercegovine, rekao je u gostovanju u Dnevniku BHT1 Bakir Izetbegović, ali se istovremeno upitao da li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde?

"Jako smo se potrudili da reforme idu, evropske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih", rekao je Izetbegović.

Odbio je optužbu da je saglasan sa daljnjom federalizacijom BiH, koja bi na kraju dovela do stvaranja trećeg entiteta.

"Ja sam otišao u Strazbur da upozorim svoje kolege iz EPP-a, da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje sa većim principima federalizma od BiH. Šta se tu ima više da se federalizuje", upitao se Izetbegović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.02.2017

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track