JEDNI ZADOVOLJNI, DRUGI ZABRINUTI: Drastičan porast broja turista iz Saudijske Arabije u BIH
Foto: Reuters 21 Avgust

Dolaze i čitave porodice

JEDNI ZADOVOLJNI, DRUGI ZABRINUTI: Drastičan porast broja turista iz Saudijske Arabije u BIH

Bosna i Hercegovina -

Broj arapskih turista u BiH raste iz godine u godinu. Dok jedni tvrde da je to dobro za bh. turizam i sveukupni razvoj zemlje, drugi su zabrinuti zbog ovog trenda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest meseci ove godine, BiH je posetilo 4. 039 turista iz Saudijske Arabije, što je povećanje za 95,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Saudijci su u BiH imali 9.249 noćenja, odnosno prosečno su u Bosni i Hercegovini ostajali 2,3 dana. Kuvajtskih turista bilo je 3.519, što je 7,4 posto manje nego u prvom polugodištu 2015. godine.

Kuvajćani se u BiH zadržavaju nešto duže od Saudijaca - prosečno 3,1 dan. Statistika ne beleži posebno turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i drugih arapskih zemalja, već ima kategoriju “ostale azijske zemlje” iz koje su zabeležene 21.803 posete, što je dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dolaze većinom bračni parovi, ali i grupe, uglavnom muškaraca, prijatelja i poznanika. Ipak, kada nastupe školski raspusti mnoge porodice dolaze na “kolektivni odmor” pa nisu retke situacije kada dođu i one koje imaju i po 20 članova. BiH im je poprilično jeftina, posebno kad se uporedi s ostatkom Evrope. U odnosu na azijske zemlje cene su gotovo identične, a za standard zemalja iz kojih dolaze BiH je veoma povoljna.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U većini slučajeva, reč je o ljudima koji inače imaju običaj da putuju svetom, tako da već imaju izgrađene određene navike. Turisti iz arapskih zemalja prosečno potroše blizu 300 KM dnevno, u šta nisu uključeni troškovi smeštaja. Značajan je i broj onih koji se zanimaju za kupovinu kuća i zemljišta, stanovi im nisu zanimljivi, a ključni faktor za kupovinu je blizina Sarajeva. Iako se dolasci beleže tokom cele godine, prava sezona počinje tek u proleće.

HRVATSKI MEDIJI: U Sarajevu živi više od 40.000 Arapa, a mnogi na telefonu imaju pesme ID

Broj gostiju iz arapskih država doživljava ekspanziju, ali to je još uvek daleko ispod broja u kojem u BiH dolaze turski turisti. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvoj polovini godine Bosnu i Hercegovinu posetilo je 44.211 turista iz Turske, što je povećanje za 35,5 odsto. Povećan je i broj turista koji dolaze sa Dalekog istoka.

SARAJEVSKA ILIDŽA POSTAJE KUVAJT SITI: Srpske kuće Arapi kupuju za budzašto!(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track