JOHANES HAN: Referendum u Republici Srpskoj ima samo konsultativni karakter
Foto: Fonet/AP

sTAV

JOHANES HAN: Referendum u Republici Srpskoj ima samo konsultativni karakter

Bosna i Hercegovina -

Komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da najavljeni referendum u Republici Srpskoj može imati samo konsultativni karakter i problem koji nastaje s njim može se rešiti poštovanjem sudskih odluka, posebno odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Treba poštovati odluke sudova, posebno Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji. Moje je mišljenje da taj referendum može da ima samo konsultativni karakter. Svako ko je ozbiljan u pogledu evropskih integracija treba da doprinese promeni ponašanja, što uključuje i to da počnu da se sprovode sudske odluke", rekao je Han u Briselu nakon sastanka s predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, prenosi Hina.

U novembru prošle godine Ustavni sud BiH doneo je odluku po kojoj je obeležavanje 9. januara kao dana Republike Srpske "neustavno jer vređa osećanja Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive". Vlasti Srpske zakazale su referendum o tom pitanju za 25. septembar, nedelju dana pre lokalnih izbora u BiH. Taj referendum, kako se navodi, mnogi ocenjuju kao najavu novog referendum o odvajanju toga entiteta.

Han je istakao da pitanje referenduma ne bi smelo da odvrati BiH od socijalnih i ekonomskih izazova koji stoje pred njom. Zvizdić je istakao da je tu reč o "političkoj avanturi, koja ima za cilj određene interese s obzirom da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji".

"Reč je o političkom avanturizmu, pokušaju održavanja na vlasti, koji svakako neće imati negativnih posledica jer neće ni biti realizovan. Bilo kakvi projekti podele ili otcepljenja ne dolaze u obzir i to se nikada neće dogoditi", rekao je Zvizdić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track