KARAN: Ustavni sud BIH se stavlja iznad naroda, slavićemo 9. januar
Foto: Youtube/Printscreen

Odgovor

KARAN: Ustavni sud BIH se stavlja iznad naroda, slavićemo 9. januar

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Komisije za referendum o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je da odluka Ustavnog suda o poništavanju rezultata ovog referenduma prevazilazi njegove dosadašnje nelegitimne odluke, čime žele da se stave iznad jednog naroda i građana Republike Srpske i poništi legitimnu volju građana.

"Postavlja se pitanje šta će biti dalje - da li će hteti da ponište i izbornu volju građana", upitao je Karan.

On je poručio je da će institucije Republike Srpske naći adekvatan odgovor i način da ispoštuju volju građana iskazanu na referendumu 25. septembra i da će sledeće godine 9. januara proslaviti kao i do sada, kao Dan Republike Srpske.

On je ocenio da se Ustavni sud BiH ponaša kao posebna, četvrta, nadržavna vlast u BiH, koja nikome ne odgovara, već samo sebi. Ustavni sud, naglasio je on, svojim ponašanjem pokazuje nelegitimitet u donošenju odluka.

"Stalno smo osporavali činjenicu da najvažnije odluke u državi, pre svega ustavnog karaktera, donose tri stranca i da se najvažnije odluke ustavnog karaktera donose preglasavanjem jednog ili dva naroda", rekao Karan.

Ustavni sud BiH je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track