Prikaži najnovije vesti
vozila pod pratnjom, Foto: RTRS
Ko ima prednost?

KONTROVERZNI ZAKON: Hitna pomoć u BiH se sklanja vozilima pod pratnjom koja prevoze političare

BiH 7

Poslanici SDS i HDZ BiH, na poslednjoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bili su uzdržani prilikom glasanja o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima se vatrogasnim vozilima i vozilima Hitne pomoći daje prednost u saobraćaju u odnosu na vozila pod pratnjom.

Time su pokazali ne samo da ne postoji parlamentarna većina već da su im preči funkcioneri koji se voze pod pratnjom nego bolesni i ugroženi građani. SNSD sednicama i dalje ne prisustvuje.

Dugogodišnji vozač ambulantih kola Dragoslav Soldat nema dilemu da vozila Hitne pomoći i Vatrogasci treba da imaju prednost u odnosu na vozila pod pratnjom. Nedopustivo je, kaže, da se od zatamnjenih vozila pod pratnjom sklanja u stranu dok vozi bolesne i povređene pacijente.

Besmislenost odredbe Zakona koja u saobraćaju daje prednost političarima u zatamnjenim vozilima u odnosu na Hitnu pomoć najbolje ilustruje primer bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegović, čije je službeno vozilo koristila njegova žena Sebija, direktorka KC u Sarajevu.

"Prema sadašnjem zakonu, gospodin Izetbegović ima prednost u odnosu na gospođu Sebiju, a ako bi bile prihvaćene izmene ovog zakona onda bi gospođa Sebija imala prednost u odnosu na gospodina Bakira", ironično je predstavio Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SDP BiH).

Odbijanjem da promijeni sporne odredbe u Zakonu, PS BiH vozačima Hitne pomoći i vatrogascima šalje poruku da se sklanjaju u stranu ako im u susret idu vozila pod pratnjom, bez obzira na to da li voze unesrećene kojima svaki minut ili sekunda znače život.

Ako to ne urade, a dođe recimo do udesa, oni će biti krivi jer im zakon ne daje prednost na ulici.

(RTRS)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir