KRAJ STRAVIČNOG SLUČAJA U DERVENTI: Devojčica zatrudnela sa maloletnim bratom
Foto: Profimedia

Ceo region zgranut

KRAJ STRAVIČNOG SLUČAJA U DERVENTI: Devojčica zatrudnela sa maloletnim bratom

Bosna i Hercegovina -
Otac deteta koje je u oktobru prošle godine rodila 15-godišnja devojčica u Derventi, kada je zbog silovanja skoro cela porodica po muškoj liniji uhapšena, bio je njen tada maloletni brat Z.Đ.

Slučaj koji je šokirao region delimično je dobio epilog u Osnovnom sudu u Derventi, gde je, kako saznaju bosanski mediji, brat osuđen za silovanje sestre, nakon čega je upućen u zatvor za maloletnike.

Međutim, osim potvrde, u ovoj pravosudnoj instituciji nisu želeli da saopšte kako je glasila presuda, pravdajući se da do pravosnažnosti presude ne smu objavljivati informacije o toku krivičnog postupka.

S druge strane, Zdravku Đ., ocu zlostavljane djevojke, i G.Đ. (23), njenom starijem bratu, takođe se sudi za silovanje, ali u Okružnom sudu u Doboju, gdje je održan glavni pretres. Silovana devojčica je učestvovala u oba procesa i to kao svedok i kao žrtva.

Devojčica je za silovanje prvo prijavila oca, za kojeg je sumnjala da je otac i njenog deteta, a da su braća tek kasnije uhapšena. Ovo, kao i test očinstva nedvosmisleno pokazuju kako je bila žrtva trojice muških ukućana koji su je duže vreme silovali i zlostavljali, pa kako ni sama nije znala ko joj je, u stvari, u tom incestu napravio dete. Rodila ga je carskim rezom 20. oktobra u Banjaluci, a mesec dana ranije se udala u susednom selu na području Dervente.

U novembru je u pratnji svekra otišla u Centar za socijalni rad i tu rekla ono što je šokiralo sve prisutne, a to je da je trudna s rođenim ocem i da je o svemu ćutala zbog njegove pretnje da će ih ubiti. Do tada je sve prikrivala pričom da je zatrudnela sa nepoznatim starijim muškarcem sa kojim se viđala posle škole.

Policija je odmah uhapsila oca, mesec dana kasnije priveden je i G.Đ. (23), dok se za hapšenje Z.Đ. u javnosti nije ni znalo, prenose Nezavisne novine.

Petnaestogodišnja devojčica je od novembra prošle godine u sigurnoj kući zajedno sa detetom. "Sa njom smo u redovnom kontaktu. Zasad dobro podnosi sve ovo. Nastavićemo da pratimo slučaj i da pomažemo koliko je moguće", rekla je Samira Fejza, direktor Centra za socijalni rad U Derventi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track