LIDER BOSANSKIH HRVATA: Nismo zaboravili Herceg Bosnu, ona je aktuelnija nego ikad pre
Foto: Printscreen YouTube/TV 1

23. godišnjica hrvatskog entiteta

LIDER BOSANSKIH HRVATA: Nismo zaboravili Herceg Bosnu, ona je aktuelnija nego ikad pre

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Glavnog saveta Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je danas da Hrvatska Republika Herceg Bosna (HRHB) nije ugašena ni napuštena, već da je aktuelnija nego ikad ranije.

"S obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banjaluke, Herceg Bosna je danas aktuelnija nego ikada zadnjih 20 godina", naveo je Ljubić u čestitki hrvatskom narodu povodom 23. godišnjice Herceg Bosne.

Herceg Bosna je, smatra on, aktuelna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku ravnopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktuelna i kao pravna i politička činjenica.

"Konačno, Herceg Bosna i danas živi u mnogim zakonima i javnim preduzećima. Nadalje svi zakoni HRHB su i danas na snazi za sve one oblasti koje nisu uređene na nivou države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima, na osnovu kojega mi danas obeležavamo ovu godišnjicu", naglasio je Ljubić.

Herceg Bosna je, kako je naveo, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, na osnovu Vašingtonskih i Dejtonskih mirovnih sporazuma, prenosti portal Kliks.ba. On smatra da su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, te da politički predstavnici Hrvata, imaju političko utemeljenje da traže rešenja za uređenje države po meri tri konstitutivna naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track