MAJKA DEVOJČICE (13) KOJA SE PORODILA RADUJE SE UNUČETU:  Plakala sam od radosti!
Foto: Printscreen Avaz.ba

Slučaj o kome priča region

MAJKA DEVOJČICE (13) KOJA SE PORODILA RADUJE SE UNUČETU: Plakala sam od radosti!

Bosna i Hercegovina -

BRČKO - Nakon što se prošlog vikenda u Porodilištu u Brčkom porodila 13-godišnja devojčica iz Modriče, ova vest pokrenula je lavinu osuda i kritika za sve koji su povezani s tim slučajem.

- Devojčica je primljena kada su trudovi već krenuli i mi smo carskim rezom uspešno obavili porođaj. Beba je teška 2,7 kilograma, i majka i ona su dobro - rekao je prim. dr. Slavko Nikić, šef Ginekologije brčanske bolnice.

Kako piše „Avaz“ roditelji, braća i sestre 13-godišnjakinje (identitet poznat Redakciji) žive u modričkom prigradskom naselju Straževac. Majka devojčice Kada Ferhatović kaže da su ona i suprug Sabir u velikoj neimaštini izrodili 15 dece, a imaju i 14 unučadi.

I dok je javnost zgrožena i još u šoku zbog činjenice da je dete na svet donelo dete, Kada u tome ne vidi ništa čudno ni loše. Naprotiv.

prim. dr. Slavko Nikić, šef Ginekologije brčanske bolnice (foto printscreen avaz.ba9
prim. dr. Slavko Nikić, šef Ginekologije brčanske bolnice (foto printscreen avaz.ba9

- Njoj je nepunih 13 godina. Udala se za Šerifa Suljića u Brčko. Posle godinu dana dobili su dete. Ne znam koliko je njemu godina, ali znam da je puno stariji od nje. Njegov ujak je negde u inostranstvu i dao im je kuću u kojoj oni sada žive. Ja imam 51 godinu, a moj Sabir od mene je stariji šest godina i ništa nama ne fali, osim što smo sirotinja. Živimo od prosjačenja, a zet u Brčkom otkupljuje sekundarne sirovine. Plakala sam od radosti kad se porodila. I ja i moj čovek smo bolesni, ali smo bolest zaboravili od sreće što smo dobili još jedno unuče – kaže Kada Ferhatović. Ona je negirala glasine da su maloletnu ćerku dali za 2.000 maraka (1000 evra).

- To nije istina, ma kakvi. Imam svedoke da to nije tako. Sve naše komšije mogu da potvrde da pričam istinu. Neka se ona porodila i neka smo dobili unuče. To je najvažnije – govori Kada, dodaje da je zet Šerif ovih dana kod njih u gostima.

ilustracija foto printscreen youtube
ilustracija foto printscreen youtube

U Centru za socijalni rad u Modriči potvrdili su nam da prikupljaju informacije o ovom slučaju.

- Mi smo upoznati u kakvim uslovima živi višečlana porodica Ferhatović. Ranije smo imali odbornika iz tog naselja koji nas je o svemu obaveštavao. Međutim, više ga nemamo, a meštani Straževca nisu toliko spremni za saradnju. Naša ekipa je na terenu, na razgovor će biti pozvani roditelji maloljetne porodilje, a uključi će se i policija. Zakon je jasan - sa 16 godina, uz odobrenje roditelja, lekara i policije, može da se sklopi brak u određenim okolnostima. U ovom slučaju neko mora da snosi odgovornost. - navodi direktorica Centra Ružica Lazić.

Prema zakonima Distrikta, suprug djevojčice koja se porodila mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od jedne do osam godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja