MEDICINSKI FENOMEN IZ BRČKOG: Ševket Ribić ima 84 godine, a njegova seda kosa počela je da crni!
Foto: Printscreen Radiobrcko.ba

Bendžamin Baton iz BiH

MEDICINSKI FENOMEN IZ BRČKOG: Ševket Ribić ima 84 godine, a njegova seda kosa počela je da crni!

Bosna i Hercegovina -

Ševket Ribić (83), iz Brčkog, prirodni je fenomen o kome cela BiH priča, naime, njegova mnogo godina seda kosa počela je da crni.

Na fotografijama od pre dve i deset godina, razlika je i više nego očigledna – ranije skoro pa sasvim sed, a sada na glavi ima 70 odsto crnih vlasi.

"Noge me ne služe baš kako treba pa mi, jednom mesečno kući dolazi frizerka da me ošiša. Jednom prilikom, pre godinu, mi je rekla da kosa počinje da mi crni. U početku sam to zanemarivao, a onda sam obratio pažnju i uočio da nisam više beo kao jagnje. Svakim danom mi je kosa crnja i nedavno, kad sam posetio lekare zbog nekih zdravstvenih tegoba, pitao sam ih da li su ikad, tokom svoje prakse, videli ili čuli za takav slučaj. Nisu mogli ništa da mi odgovore", rekao je Ševket.

Foto: Printscreen radiobrcko.ba
Foto: Printscreen radiobrcko.ba

Starac ima dve ćerke i sina za koje ova njegova postepena promena boje kose iz bele u crnu u 83. godini predstavlja vrlo neobičnu pojavu. Ćerka Fahira Sijarić se priseća djetinjstva i kaže da oca, iz tog vremena, ne pamti sa crnom kosom, jer je veoma mlad počeo da sedi.

"Pamtim ga, prvenstveno, sa prosedom kosom, a već negde osamdesetih godina skoro sasvim je osedeo. Puno sam čitala i putovala, ali za ovakav slučaj nisam nikad čula ", rekla je Fahira.

Penzioner Ševket, inače po zanimanju građevinski tehničar koji je 30 godina radio u Građevinsko- industrijskom kombinatu (GIK) u Brčkom, je, po rečima ćerke Fahire, neobičan po još jednoj životnoj priči.

Foto: Printscreen Radiobrcko.ba
Foto: Printscreen Radiobrcko.ba

"Pre nekoliko godina sam ga odvela kod lekara, jer nije mogao da podigne očne kapke i da normalno gleda. Oni su, detaljnim pregledima, utvrdili da ima problem sa srcem i da je došlo do pucanja srčane aorte u dužini između 10 i 15 centimetara iz koje je krv curila u pluća. Doktori su rekli da su se na plućima stvorila 2 veća ugruška krvi. Utvrđeno je da je ovaj proces u organizmu morao da se dešava oko 10 godina i nisu mogli da veruju da tolike godine nije osetio nikakav problem sa srcem ili bilo kakav jači simptom koji bi ukazao na postojanje ovakvog problema. Istakli su da je u pitanju fenomen", pojasnila je Fahira.

Da li je i Ševketova seda kosa koja je počela da crni prirodni, medicinski ili psihološki fenomen, ostaje na stručnjacima da utvrde, a njegova želja je, da bar na tren, kad bi to ikako bilo moguće, ponovo postane mlad.

(Radiobrčko.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track