MILORAD DODIK ODGOVORIO RATNIM HUŠKAČIMA: Do rata neće doći, bez obzira na zagovornike
Foto: Dado Đilas

Začepio usta svima

MILORAD DODIK ODGOVORIO RATNIM HUŠKAČIMA: Do rata neće doći, bez obzira na zagovornike

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da do rata u BiH i RS neće doći, iako postoje neki koji ga zagovaraju.

Na RTL televiziji kod Mirjane Hrge gostovao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Razgovarali su o referendumu, otcepljenju, Vladimiru Putinu i Srebrenici.

Naime, u Republici Srpskoj danas je na snazi izborna ćutnja uoči nedeljnog referenduma na kom bi građani tog entiteta trebalo da se izjasne o tome hoće li se 9. januara i dalje obeležavati entitetski praznik.

Većina medija u Federaciji BiH podseća da je reč o neustavnom referendumu koji je odlukom zabranio Ustavni sud BiH dok mediji u RS-u bliski vlasti ističu pozive za izlazak na referendum.

Dodikova poruka potencijalnim glasačima je da je 25. septembra "veliki dan za RS i njen narod".

DODIK UZVRAĆA UDARAC: Uputićemo apelaciju zbog neustavnosti Doma naroda FBiH

Ljudi strahuju od rata, jesu li u pravu?

Nisu. Postoje neki verbalni zagovornici rata, ali do toga neće doći. Nisam čuo Dačićevu izjavu da je Srbija spremna za rat.

Želite li da BiH postane članica NATO?

Biće kako narod odluči. Ali razumem one koji nisu za to jer NATO je bacao bombe s osiromašenim uranom. I danas, u našem Kliničkom centru smo primorani da formiramo posebno odeljenje za decu obolelu od malignih bolesti, obolenja prouzrokovanim upravo tim osiromašenim uranijumom.

Poslednji ste komad ovog dela zemlje na kojoj Putin ima uticaj?

Ne utiče Putin ništa više nego EU. Bajden je rekao da EU jedva čeka da ukine sankcije Rusiji što znači da jesu su za saradnju. Rusija je uvek zagovarala Dejtonski sporazum. Zapad ne treba da se boji ekspanzionizma Rusa jer su velika sila, ali to što je dozvoljeno drugima, Rusiji nije. Mi sa svim zemljama, pa i sa Rusima želimo dobre odnose. To je veliko tržište.

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE PREDSEDNIKA RS: Evo zašto Dodik mora da održi referendum!

Je li vam Putin na prošlom sastanku rekao da 'malo smanjite doživljaj'?

Putin je izrazio zadovoljstvo našim sastancima jer bilo ih je desetak. Sad poslednji put smo razgovarali o raznim temama, pa i o ekonomiji. Što se referenduma tiče, Putim misli da se strane zemlje u to ne trebaju mešati.

Kažnjava li Putin preko vas Vučića?

Koliko znam Vučić i Putin su u dobrom odnosima. Normalno je da sve zemlje sarađuju sa svima.Neki kažu da je Putin bio pod pritiskom međunarodne zajednice da spreči referendum?On je javno rekao šta o tome misli, ali nije bilo nikakvih akcija u tom smeru.

Čemu uopšte taj referendum? Izazivate međunarodnu zajednicu i ponižavate Ustavni sud?

Ne, Ustavni sud je nas ponizio. Ponizio je političkom odlukom koju donosi već u kontinuitetu protiv Republike Srpske. Gde odluke donose tri stranca i dva muslimana Bošnjaka, od kojih su oboje bili vrhunski političari vladajuće stranke Alije Izetbegovića, sada Bakira Izetbegovića koji zajedno s tri stranca, u grupi u kojoj je, znači, pet glasova, donose odluke da nam ukine grb, da nam ukine himnu, da nam ukine sad Dan republike, pa verovatno i naziv Republike Srpske. I naravno da je to politički motivisano.

9. januara je i Krsna Slava svetog Stefana, praznik samo jednog naroda?

Svetog Stefana slave i katolici.

Ali muslimani ne slave?

Pa imaju i muslimani neke svoje praznike. Zašto bi to bio problem. Osim toga na taj dan je formirana RS.

Ali muslimani kažu da je na taj dan počelo rasturanje BiH?

BiH se morala raspasti. Bosna je po svemu Jugoslavija u malom i sad nas sile da prihvatimo nešto što nigde više ne funkcioniše.

Hoće li građani sutra glasati i o ocepljenju?

Ovo nije referendum o secesiji ni statusu. Postoje oni koji to žele videti na taj način, ali naravno to će i pokazati odnos prema Republici. U tom pogledu to je veoma, veoma jasno. Pa zar vi mislite da je moguće, bili ste koliko znam i u Sarajevu godinama, Bakir Izetbegović zatraži da se ukine Dan republike i da Srbi kažu ok, Bakire, gde si bio pre? Što to pre nisi uradio? Pa gde si bio majstore da nam to učiniš? I da kažemo ok. Pa naravno da nije bilo logično. Krenite prema tim stvarima pa ćete videti da ovo nije akcija nego reakcija.

DODIK: Nećemo odustati od Dana Republike Srpske

Je li referendum deo kampanje i da oslabite SDSS?

Niko nije formalno tražio ukidanje odluke o referendumu i tu smo svi jedinstveni.

Za vreme rata vi ste bili opozicija Karadžiću. Oba puta, i 1998. i 2006., došli ste na vlast pomoću bošnjačkih glasova i međunarodne zajednice. Medlin Olbrajt je jednom rekla da ste vi 'dah svežeg vazduha'. Šta se dogodilo?

Bošnjaci su na mnogim važnim funkcijama. Međunarodna zajednica nije dobila sve šta je očekivala i zato je promenila stav prema meni.

Svojevremeno ste uporedili Sarajevo i Teheran?

Pogrešio sam. Teheran je izgleda civilizacijski i manje verski dominantan nego Sarajevo. U Sarajevu je daleko više džamija koje su u međuvremenu izgrađene. Tamo ima više Arapa nego Srba i Hrvata zajedno. To je opasno i to se pokazuje.

Negirate Srebrenicu?

Puno je primera gde je svet i sud pogrešio. Tako i ovde. Nema dokaza. Bio je rat i bilo je ubijanja na sve strane. Koliko znam, više se niko ko je učinio zločin u Srebrenici ne traži. Svi su već procesuirani. Osim bošnjačkih zločinaca kao Naser Orić gde se pokušava napraviti jedna farsa od suđenja, gde niste našli za shodno i da vidite i primetite nigde da je pravosuđe reagovalo na zločine nad Srbima. I ozbiljan broj slučaja nad Hrvatima.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track