MITO I KORUPCIJA U SIPA: Nove prijave protiv bivšeg direktora Zubca i nekoliko službenika!
Foto: Print Creen Youtube

Nameštanje konkursa

MITO I KORUPCIJA U SIPA: Nove prijave protiv bivšeg direktora Zubca i nekoliko službenika!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Mito i korupcija osnova su anonimne prijave koja je podnesena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv bivšeg direktora te agencije Gorana Zubca i nekih drugih službenika te agencije.

Iako postoje jasne indicije da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca i još nekoliko osoba, za to nema zvanične potvrde iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA su potvrdili da je 2. decembra 2015. godine toj agenciji podnesena anonimna prijava protiv Gorana Zubca i nekih drugih osoba te je u skladu sa zakonom prosleđena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nezvanično saznajemo da se prijava odnosi na primanje mita i nameštanje konkursnih procedura. Za krivična dela osim za Gorana Zubca postoje prijave i za još nekoliko visokorangiranih funkcionera SIPA-e. O daljem postupku očekuje se odluka Tužilaštva BiH.

Podsećamo, Goran Zubac je bivši direktor SIPA-e koji je odlukom Apelacionog veća Suda BiH pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog dela nesavesnog rada u službi.

On je proglašen krivim za (ne)postupanje u vezi s nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažuje SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsedništva BiH, odnosno odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH u zaštiti zgrade Predsedništva BiH u kojoj je smešteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je pričinjena imovinska šteta od 339.522,41 KM.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track