NAJVAŽNIJA OPERACIJA ZA SLOBODU REPUBLIKE SRPSKE: Bebe su umirale, vojska je krenula u JURIŠ!
Foto: Printscreen Youtube

KURIR EKSKLUZIVNO!

NAJVAŽNIJA OPERACIJA ZA SLOBODU REPUBLIKE SRPSKE: Bebe su umirale, vojska je krenula u JURIŠ!

Bosna i Hercegovina -

Inicijalna kapisla za za odluku o proboju koridora bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu.

Tokom meseca maja protivničke snage imale su poprilično uspeha u napadnim operacijama. U to vreme jedinice JNA su napuštale teritoriju BiH, dok sama VRS nije još zaživela kao organizovana vojna sila, a njen najjači korpus još se nalazio u zapadnoj Slavoniji, čekajući dolazaka snaga UNPROFOR.

KURIR EKSKLUZIVNO! HEROJSKI PODVIG PILOTA VRS: Bebe su umirale, kiseonik je HITNO trebalo dopremiti!

Povoljna okolnost za komandante srpskih snaga, bila je ta što su borci bili iskusni i spremni za izvršenje postavljenog zadatka. Samu neodlučnost oko probijanja koridora iako su svi bili za, a koja je pravila problem bilo je to što se nije moglo odlučiti kojim pravcem krenuti, kojim snagama, kako da se krene u izvršenje zadatka - što je prekinuo sam general Momir Talić komandant 1.KK VRS koji je odlučio da se preko Trebave, najkraćim putem do Vidovdana probije koridor i uspostavi veza sa istočnim delom RS i dalje sa Srbijom.

Hoću koridor do Vidovdana, pa makar to bila kozija staza, neću da deca umiru”...Ovom odlukom generala Talića, mozaik se sam posložio, i krenulo se ka realizaciji plana. Glavnina srpskih snaga bila je u okruženju, samo su dva srpska bataljona ( iz Posavine) bila van okruženja, ali su oni sadejstvovali, glavnini srpskih snaga. Međutim, treba navesti da su i ta dva bataljona bila u poluokruženju. Odluka o formiranju taktičkih grupa koje su nosile proboj, bila je iznuđena, jer se moralo sa operacijom krenuti pre nego što su snage UNPROFOR -a preuzele položaj u zapadnoj Slavoniji. Kako se koja jednica srpske vojske izvlačila iz rejona zapadne Slavonije, tako je ona i angažovana na frontu prema Posavini, pišu u knjizi Vojska Republike Srpske autori Danko Borojević i Dragi Ivić.

(VIDEO) HEROJI NEBA SRPSKE: Ovo je neispričana priča o nastanku V i PVO Republike Srpske

Oni dodaju da su lake brigade tokom akcije “ koridor” imale zadatak da smire pozadinu 1. K.K, nakon što su muslimanske snage pokrenule opšti napad na neke gradove u banjalučkoj regiji ( Novi Grad, Prijedor, Sanski Most). Zadatak koji je bio postavljen pred lake brigade u potpunosti je završen, stvarajući tako uslove glavnini srpskih snaga za izvršenje postavljenog zadatka. Malo je bilo jedinica 1. K.K. koje nisu učestvovale u ovoj operaciji, nisu bile samo one oko Jajca i Vlašića. Sve ostale jedinice su imale neku od uloga ili snage za obezbeđenje bokova, ili snage za proboj iz okruženja.

“ Odlučeno je da udarna pesnica proboja „koridora“ bude 1. oklopna brigada kojom je komandovao pukovnik Novica Simić, a da joj sadejstvuje 16. Krajiška mtbr (garava), kojom je komandovao pukovnik Milan Čeleketić. Naređenjem generala Talića koji je rekao: „Daj Simića na težište“, planiranje operacije je bilo u završnici. Kad je operacija isplanirana odluka je donesena u Stanovima kod Doboja, a 19. juna 1992. godine je saopštena. Izdata su naređenja komandantima i krenule su pripreme – izviđanje, dovođenje jedinica na pravac izvođenja. Samo nije saopšten tačan početak operacije. Komandno mesto Korpusa bilo je u Dugim Njivama i ono je dobro uređeno, uspostavljene su sve potrebne komunikacije. Sve jedinice su dobile zadatak da otvore vatru na celoj dužini fronta, i samim tim su olakšale glavnini srpskih snaga koje su bile na težištu proboja. Pukovnik Borislav Đukić (kasnije general), vodio je mali tim za propagandni rat, koji je radio na zavaravanju neprijatelja, da će glavni udar da krene prema Tuzli. Obaveštajni izvori srpskih snaga, saznali su da Hrvatska planira da u rejon Posavine, ubaci znatne snage ojačanja, te je odlučeno da operacija započne 24. juna, a ne 26. juna kako je provobitno planirano. Svako čekanje značilo je da odnos snaga ide u korist neprijatelja, a ne u srpsku korist, pišu Borojević i Ivić zu knjizi Vojska Republike Srpske.

NAJVEĆA VOJNA TAJNA SRPSKE: Tri puta je SUPERGALEB ostao bez repa, navodno je bio oboren, a on leteo

Situacija se menja iz korena početkom meseca juna, kad inicijativa prelazi u ruke Srba. Zahvaljujući uspešnom umirenju pozadine 1.KK i dobrim obaveštajnim podacima,sve je bilo spremno za proboj.

Operacija „Koridor-92“ bila je napadna operacija za proboj iz operativnog okruženja. U pripremi operacije odlučeno je da se pod hitno odseku i uklone snage HV i HVO i spreči zauzimanje grada Doboja.

Operacija je izvođena u tri etape.

Prva etapa operacije predviđala je da se bočnim udarom izvrši proboj iz operativnog okruženja i spoji sa snagama IBK u širem rejonu Modriče. Dok se predviđalo da se sa snagama u napadu izbije na liniju Modriča-Pećnik-Derventa.

DAN KADA JE STVORENA VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: 10 stvari ne zaboravite o NAJHRABRIJOJ VOJSCI NA SVETU

Druga etapa predviđala je izbijanje na reku Savu na odseku ušće Bosne- Velika Brusnica-Bijelo Brdo. Sa ostalim snagama trebalo je odsutno braniti Teslićki i Ozrenski deo fronta, osigurati se iz pravca Gradačca i Gračanice i ojačati odbranu snaga IBK prema Orašju.

Treća etapa predviđala je oslobađanje Bosanskog Broda i okoline i potpuno izbijanje na prirodnu i državnu granicu Republike Srpske sa Hrvatskom na reci Savi.

Planirano vreme trajanja operacije predviđalo je početak u 7 časova 24. juna 1992. godine i završetak 20. avgusta 1992. godine. Po etapama predviđeno je bilo da prva etapa traje od 24. juna da 5. jula, druga etapa od 5. jula do 20. jula i treća etapa od 20. jula do 20. avgusta 1992. godine.

Komanda 1. KK procenila je kako na strani protivnika ukupno brojno stanje varira, u skladu sa promenama jedinica, ali se pretpostavljalo kako na celom delu fronta kud „koridor“ treba da prođe brojno stanje protivnika iznosi oko 25500 ljudi.

Sve srpske snage su bile spremne i čekale su naređenje za početak operacije. Na aerodromu Mahovljani bili su spremni jurišni avioni tipa orao i jastreb, koji su trebali da pruže vazdušnu podršku snagama na težištu proboja. Moral boraca je bio na visini, znali su da imaju podršku artiljerije, pratnju tenkova, podršku jurišne avijacije, a i želeli su da „probiju“ taj put za Srbiju kako im bebe više ne bi umirale .

Andrej Mlakar/ FOTO: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14 epizoda: Lazar 3 - srpska ubojita zver!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track