NASTAVLJENO SUĐENJE ORIĆU: Svedok Ibran Mustafić vređao Srebreničane
Foto: Youtube/Printscreen/RTRS

Za ratne zločine 1992. godine

NASTAVLJENO SUĐENJE ORIĆU: Svedok Ibran Mustafić vređao Srebreničane

Bosna i Hercegovina -

Danas je ponovo svedočio Ibran Mustafić, svedok Tužilaštva BiH koji je pre tri meseca udaljen iz sudnice zbog nepoštovanja Suda BiH.

Na klupi za svedoke našao se pošto su veštaci utvrdili da je sposoban da svedoči i da više ne boluje od PTSP-a.Pre svedočenja, Mustafić je rekao da se oseća tužno i nesrećno, ali da je sposoban.

Ipak, njegovo svedočenje danas je je obeleženo brojnim kontradiktornostima u odnosu na izjave ranijih svedoka, pa i na zaštićenog svedoka O-1 na osnovu čijeg je iskaza i podignuta optužnica.

Mustafić je, na pitanje postupajućeg tužioca Miroslava Janjića rekao da mu je stric Enes Mustafić ispričao da je prevozio zarobljenike iz zatvora u Srebrenici i da su nakon toga ubijeni na deponiji u Zalazju, a među njima je bio i sudija Slobodan Ilić.

Naser Orić, Foto: Beta
Naser Orić, Foto: Beta

To se, u stvari, kosi se s izjavama O-1 koji je tvrdio da je lično video kako Orić udara sudiju Ilića, a zatim ga bode nožem, a sve se to dešavalo dok je sudija bio na Zalazju, a ne da je bio pre toga u zatvoru, dok Mustafić sada tvrdi da je samo čuo šta mu je amidža ispričao, a ne da je on svedok tome.

Mustafić je takođe rekao da dok je bio u Sarajevu čuo da je došlo do likvidacije zarobljenika, da mu je njegov stričević nakon što je u došao u Tuzlu dao papir na kojem su bila imena ubijenih, a među njima u Ilić.Za dešavanja na deponiji u Zalazju, svedok je rekao da je to bio masakr, kako mu je rekao stric, a kasnije mu je isto ispričala i strina. No, niko od ovih svedoka tih dešavanja nije među živima, što je Mustafić i potvrdio. Među živima nije ni njegov brat koji je navodno bio u stanu kada mu je Orić pričao detalje ubistva Ilića.

Odbrana je danas osporila sve navode Mustafića. Advokatica Lejla Čović kazala je da Mustafić ima motiv da svedoči protiv Orića jer su u zavadi i da ga je ranije optuživao da je Orić na njega organizovao atentat. Mustafić je pojasnio stvari, kazavši da je u vreme akcije na Kunjerac, Orić bio s njim, iako je u iskazu O-1 to rečeno drugačije, u smislu da je Orić vodio akcijom 14. decembra 1992.godine. Ali, Mustafić je potvrdio da je bio tu noć s Orićem i da su skupa spavali u kući Mije Rakića.

Potvrdio je i automatski negirao navode O-1 da je bilo moguće da druge vojne jedinice napadaju na Sase i Zalazje, kazavši da su to mogli raditi samo Glogovčani jer se nije moglo prići ovoj lokaciji.

Međutim, Mustafić je na pitanje odbrane da pojasni neke stvari o dešavanjima na Zalazju, počeo u jednom trenutku da govori o Srebreničanima. On je kazao da su u Srebrenici "svi pošteni ljudi preminuli, a da je samo banda preživela".

Na pitanje odbrane da li oseća mržnju prema Oriću, Mustafić je rekao da ne oseća, ali da mu je žao Orića jer je upao u ralje izdaje Alije Izetbegovića.

"On je njegov talac", rekao je Mustafić.

(Bportal.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track