NEMA MIRA NI NA ONOM SVETU: Grobno mesto se može prekopati 10 godina posle sahrane
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

NEMA MIRA NI NA ONOM SVETU: Grobno mesto se može prekopati 10 godina posle sahrane

Bosna i Hercegovina -

Na području Kantona Sarajevo (KS) prekopavanja grobnih mesta rade se kao ekshumacije radi prenosa iz groba u grob, prenosa iz groblja u drugo groblje i sve češće ekshumacije radi produbljenja grobnog mesta, kazao je izvršni direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Pokop", Asmir Hodžić.

Pojašnjava da je Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definisano da se grobno mesto ili grobnica može prekopati po isteku deset godina od dana sahrane u slučaju da se grobno mesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada.

"Ukoliko zainteresovana osoba uredi grobno mesto ili grobnicu i izmiri naknadu za korišćenje, neće biti prekopavanja", kazao je Hodžić.

Prekopavanje grobnog mesta ili grobnice vršiće se, ističe, tako da se o nameravanom iskopavanju mora objaviti saopštenje u Službenom glasniku i u jednom od dnevnih listova. U tom saopštenju pozvaće se srodnici da se u roku od dva meseca od objavljivanja saopštenja izjasne o načinu novog pokopavanja iskopanih posmrtnih ostataka.

Podseća da su ekshumacije radi produbljenja grobnog mesta bez zahteva srodnika - zainteresovanih osoba rađeni u periodu 1992-1995. godina za vreme opsade grada na grobljima u koševskoj dolini jer KJKP "Pokop" nije imao na raspolaganju drugih grobljanskih površina za sahranjivanje poginulih i umrlih.

ISTERUJU SRBE I IZ GROBOVA: Na groblju u Kninu prete deložacijom pokojnika

Iz tih razloga je grobno mesto za koje nije plaćena naknada deset i više godina ustupano za ukop - sahranu poginulog ili umrle osobe tako što se radila ekshumacija i posmrtni ostaci prelagali i spuštali na tzv. duplo ili trojno kopanje.

Iz "Pokopa" pozivaju sve građane koji imaju svoje srodnike sahranjene na komunalnim grobljima, kojim upravlja i gazduje ovo preduzeće, da provere do kada su izmirene obaveze naknade za korištenje grobnog mesta za sahranjene srodnike, prijatelje, poznanike i za rezervirana grobna mesta.

Naknada za korišćenje grobnog mesta za jednu godinu/jedno grobno mesto iznosi 8,50 KM s PDV.(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track