NEVEROVATAN USPEH I OGROMNA POČAST UMEĆU: Princ Čarls čestitao na otvaranju džamije Ferhadija
Foto: Profimedia

Obeležja klasičnog otomanskog stila

NEVEROVATAN USPEH I OGROMNA POČAST UMEĆU: Princ Čarls čestitao na otvaranju džamije Ferhadija

Bosna i Hercegovina -

Princ od Velsa čestitao je danas na otvaranju džamije Ferhadija u Banjaluci, ocenivši da je ponovna izgradnja snažan pokazatelj kako zajednice razdvojene varvarstvom i patnjom mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

"To je neverovatan uspeh i ogromna počast umeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprineli procesu neumorne restauracije", navodi se u poruci princa Ccarlsa, prenosi Fena. Prema njegovim rečima, vekovima je ta istorijska građevina bila jedan od najvažnijih primera islamske arhitekture u Evropi.

Njena obeležja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsetnik trajnog kulturološkog dijaloga između islama i hrišćanstva. Brutalno uništenje džamije Ferhadija 1993. godine bio je tragičan primer šta se može desiti kada se zajednice namerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko naslijeđe i da se, umesto toga, fokusiraju na razlike među sobom. Ipak, ponovna izgradnja je izuzetan i snažan pokazatelj kako zajednice, koje su neviđenim varvarstvom i patnjom bile razdvojene jedna od druge, mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

"Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka svevišnji Bog blagoslovi ovo mesto i sve njegove ljude", navedeno je u poruci princa od Velsa, a saopšteno iz Britanske ambasade u BiH. Ferhat-pašina džamija u Banjaluci poznatija kao Ferhadija, zvanično je otvorena danas simboličnim presecanjem vrpce na isti dan kada je minirana pre 23 godine. Radovi na obnovi počeli su pre 15 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track