NOVA BOSANSKA JEDINICA U BORBI PROTIV ID: Počela da radi Operativna grupa za borbu protiv terorizma
Foto: AP Amel Emric 22 Dec 2015

Rat protiv terorista

NOVA BOSANSKA JEDINICA U BORBI PROTIV ID: Počela da radi Operativna grupa za borbu protiv terorizma

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su većina članova Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH na sastanku rekli da do sada nisu videli odluku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića o uspostavljanju Operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini počinje da deluje danas, zaključeno je na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma, održanom u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je posle sastanka da su u zemlji pojačane mere bezbednosti, kao i da je pojačano praćenje potencijalno interesantnih osoba zbog aktuelnih terorističkih napada terorističkih organizacija u svetu.

Lukač je ocenio da to znači da Mektić nikoga nije upoznao sa tom odlukom, a kako je dodao, ona sadrži protivzakonite stvari, jer prema toj odluci Operativnu grupu vodi ministar bezbednosti, a ne glavni tužilac.

"Prema toj odluci, Operativna grupa počinje formiranje istražnih timova i istražne radnje, što je protivzakonito, jer niko ne može Tužilaštvu BiH da oduzme nadležnosti provodjenja istraga, a naročito ne Ministarstvo bezbednosti i Mektić koji uopšte nemaju zakonske nadležnosti za operativno provodjenje bilo kakvih istražnih radnji", kazao je Lukač.

On je novinarima posle sastanka rekao da je Vlada RS ranije odbacila odluku o koordinacionom telu, ističući da ono ne može biti nova policijska agencija.

Vlada RS je ocenila da bi uspostavljanje tog koordinacionog tela bio pravni i politički presedan, te da bi to ozbiljno narušilo postojeći model koordinacije i saradnje policijskih i bezbednosnih agencija u BiH, koji su definisani zakonom.

Sastanku u Tužilaštvu BiH su prisustvovali najviši zvaničnici državnog tužilaštva, Ministarstva bezbednosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Policije Brčko Distrikta BiH, Obaveštajno bezbednosne agencije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH i Granične policije BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track