NOVA ŽRTVA SVINJSKOG GRIPA U BiH: U zeničkoj bolnici preminula žena zaražena virusom AH1N1!
Foto: Shutterstock

Povećan broj obolelih

NOVA ŽRTVA SVINJSKOG GRIPA U BiH: U zeničkoj bolnici preminula žena zaražena virusom AH1N1!

Bosna i Hercegovina -
ZENICA - Pacijentkinja D. S. (62) preminula je jutros u Kantonalnoj bolnici Zenica od posledica svinjskog gripa

Epidemiolog Kantonalne bolnice Zenica Mahdi Brčaninović rekao je da je bolesnica preminula od virusa AH1N1, što je laboratorijski dokazano.

"Veliki broj osoba koji se javi zbog gripe već imaju neka teška hronična oboljenja tako da se imunološki sistem teško odbrani na ovaj val gripe koji nam je došao. Mi sada ne možemo dakažemo broj obolelih od gripe, ali je povećan broj oboljenja sličnih gripu i to uglavnom kod starijih osoba koje su podložnije tim oboljenjima i zbog njihovih komplikacija dolazi do smrtnih slučajeva", kazao je Brčaninović.

Brčaninović je poručio da povećanom broju oboljenja sličnih gripi doprinose vremenske promjene, te je preporučio građanima BiH da smanje boravak na otvorenom i posjete bolnicama kako bi se spriječilo širenje virusa.

U Kantonalnoj bolnici Zenica oformljen je multidisciplinarni tim lekara sa ciljem da se spreči širenje virusa među pacijentima i lekarima. Ovo je druga osoba koja je preminula zbog virusa AH1N1, nakon što je u Sarajevu u utorak umrla R. E. (32) iz Viteza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track