OČAJNA MAJKA IZ BRČKOG: Štrajkuje glađu zbog isključenja sina iz škole
Foto: Ebrcko.net

Odsustvovao sa časova

OČAJNA MAJKA IZ BRČKOG: Štrajkuje glađu zbog isključenja sina iz škole

Bosna i Hercegovina -

Mara Vuković iz Brčkog štrajkuje glađu ispred Tehničke škole u ovom gradu jer je njen sin zbog 47 neopravdanih časova isključen, kako ona tvrdi, na nezakonit način.

Naime, razredni starešina Borislav Subašić je, objašnjava,odbio da prihvati lekarsko opravdanje trodnevnog odsustva.

"Tri dana je bio bolestan, a opravdanje je zakasnilo", kako je rekao Subašić.

"Razlog kašnjenja je, pokušavala sam objasniti i ponudila dokaze za to, zbog toga što moj sin nije imao urednu zdravstvenu knjižicu pa sam morala da menjam taj dokument. Ipak, nije to uvažio rekavši mi – on je pred isključenjem“, objasnila je Vukovićeva.

Zanimljivo je da razredni Subašić nije o problemu izvestio porodicu, ali je u Fejsbuk prepisci s učenikom (?!), kako prenose lokalni mediji, poručio – opravdanje ti je falsifikat. Pokušaji porodice da se isključenje ne dogodi nisu naišli na razumevanje u školi."Moj sin kao i drugi beži s časova. Kazala sam razrednom – ne tražim opravdanje za to već za ono što je lekar potpisao, ali je bio drzak i nije hteo ni da razgovara. I direktorka je postupila na isti način pa smo se obratili inspekciji. Inspektorka je zapisnički kontatovala propust u odlučivanju, a po tom nalazu i našoj žalbi, Odeljenje zaobrazovanje je naložilo obnovu disciplinskog postupka. Epilog je konačna odluka Školskog odbora –isključenje", govori Mara Vuković i dodaje da porodica neće odustati od borbe za pravo i pravdu, a protiv samovoljei bezakonja u brčanskom obrazovanju.

Iz škole se niko nije oglašavao, a šef Odeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Boško Stojaković kaže da bi, da mu Zakon to omogućava, tražio rešenje da se učeniku omogući nastavak školovanja.

"Roditeljima preostaje mogućnost da povedu upravni spor jer je Zakon jasan ­ disciplinske odluke su u nadležnosti organa škole“, objasnio je.(Ebrcko.net/Foto: Ebrcko.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja