ORAŠJE: Među uhapšenima za ratne zločine nad Srbima i bivši direktor SIPA
Foto: Ap

U toku saslušanja

ORAŠJE: Među uhapšenima za ratne zločine nad Srbima i bivši direktor SIPA

Bosna i Hercegovina -

U Tužilaštvu BiH u toku je saslušanje deset ljudi koji se sumnjiče da su od maja 1992. do jula 1993. godine na širem području Orašja počinili ratni zločin, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o daljim aktivnostima, izjavio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinili zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika", saopšteno je iz SIPA. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA biti predati Tužilaštvu BiH. Akcija je izvršena po nalogu Tužilaštva BiH.

Foto: Youtube/RTRS
Foto: Youtube/RTRS

Mediji javljaju da je među uhapšenima i Marko Dominković, bivši visoki funkcioner SIPA koji je jedno vreme početkom 2012. godine, bio i direktor SIPA.On je na ovu funkciju imenovan u januaru 2012. godine kao zamenik direktora Agencije, a obavljao je do imenovanja Gorana Zubca krajem februara iste godine.Osumnjičeni terete se da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine.Kako se navodi na sajtu zločininadsrbima.com, koji se bavi dokumentovanjem zločina nad Srbima, prva organizovana hapšenja srpskih civila na području opštine Orašje počela su u maju 1992. godine. Sve do 11. jula iste godine vršeno je dovođenje Srba u logore. U selu Bukova Greda, srpski civili masovno su odvedeni u logor i to baš na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja 1992. godine. Srbi - civili iz Orašja smešteni su u Srednjoškolski centar u Orašju gde su bile smeštene i Srpkinje iz Bukove Grede.

Žene su bile svakodnevno silovane, muškarci svirepo prebijani, a nije mali broj onih koji su u ovim logorima ubijeni ili su od zadobijenih teških telesnih povreda umirali u zatočeništvu. Oni koji su uspeli da prežive, imali su teške psihičke i fizičke posledice.Pravosudnim organima je poznato više od 50 imena žrtava, koji su ubijene, prebijane ili silovane, kao i imena njihovih dželata. Prvu optužnicu za zločine nad Srbima u Orašju podiglo je tužilaštvo u Brčkom 29. decembra 1994. godine, a njome je obuhvaćeno više od 40 pripadnika HVO-a, koji su bili direktni izvršioci i naredbodavci ovih zločina.

STJEPAN MESIĆ: Samo slepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima!

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track