POKRENULI PITANJE ZAŠTITE VITALOG NACIONALNOG INTERESA: Veto Bošnjaka na Zakon o Danu RS
Foto: Profimedia

Ne smiruju se

POKRENULI PITANJE ZAŠTITE VITALOG NACIONALNOG INTERESA: Veto Bošnjaka na Zakon o Danu RS

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske (RS) stavio je danas veto na Zakon o Danu RS.

Šef kluba Mujo Hadžiomerović rekao je za Fenu da su "pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer za Bošnjake 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv".

Hadžiomerović je naveo da "RS ni nakon godinu dana nije ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima RS, koja se i odnosila na 9. januar kao Dan RS".

DODIK: Priča o referendumu je završena, ali o Ustavnom sudu BiH nije

"Ovaj novi ponuđeni zakon je neprihvatljiv za Bošnjake", dodao je Hadžiomerović ukazujući da se tim zakonom ne poštuje volja jednog naroda.

Narodna skupština RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sednici u Banaluci usvojila Zakon o Danu RS, po hitnom postupku i obavezala Vladu RS da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, podseća Fena i navodi da je Klub Bošnjaka stavio veto i na taj zaključak.

KLUB HRVATA: NEĆEMO POKRENUTI PITANJE VITALNOG NACIONALNOG INTERESA

Predsednik Kluba Hrvata u Veću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović rekao je danas u Banjaluci da ovaj klub nije imao kapacitet za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa nedavno donesenim Zakonom o Danu Republike Srpske.

Posle sednice Kluba Hrvata, na kojoj su razmatrani akti koje je usvojila Narodna skupština Srpske na 20. posebnoj sednici, Tomljanović je izjavio novinarima da kod usvajanja Zakona o Danu Republike Srpske nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH.

"Zbog toga smo u začaranom krugu za koji ne znam kako će završiti", rekao je Tomljanović i dodao da je donosen novi zakon, iako i dalje važi Zakon o praznicima Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track