POLICIJA BIH NA NOGAMA: Postoje ozbiljne pretnje! Pratimo brojne potencijalne teroriste
Foto: Fonet

Stigao šef CIA

POLICIJA BIH NA NOGAMA: Postoje ozbiljne pretnje! Pratimo brojne potencijalne teroriste

Bosna i Hercegovina -

Policija u Bosni i Hercegovini sprovodi opsežne mere čiji je cilj da se suzbije teroristička opasnost i spreče mogući napadi. Pretnja je realna, a država se tek mora suočiti s izazovom trajnog rešavanja tog problema, izjavio je u petak u Sarajevu direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Dragan Lukač.

Lukač je na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio kako je sprovedena izrada preciznog registra osoba povezanih s islamskim radikalizmom i kako se prati njihovo kretanje i delovanje.

"Te osobe predstavljaju vrlo ozbiljnu bezbednosnu pretnju", kazao je Lukač dodajući kako je u proteklih osam meseci napravljeno puno stvari koje su "duboko zahvatile delovanje radikalnih zajednica u FBiH".

Rezultat te akcije su dokumentovana kaznena dela ekstremizma koja procesuira Tužilaštvo BiH, a odnose se na tri osobe koje su se borile u Siriji i Iraku.

Broj državljana BiH koji su boravili u Siriji i Iraku je, prema policijskim podacima, varirao od 200 do 250, ali nije reč samo o onima koji se se borili, jer su oni poveli i članove porodice. Iz Sirije i Iraka vratilo se pedesetak osoba, a Lukač ističe kako je primetno da se značajno smanjuje broj onih koji odlaze.

Policija BiH raspolaže brojnim podacima i ima pregled stanja

"Važnije je što smo stvorili presek stanja delovanja radikalnih zajednica", kazao je Lukač istakavši kako su policajci prikupili velik broj podataka o potencijalnim bezbednosnim pretnjama tačno definišući radikalne zajednice i njihove članove te načine njihovog delovanja.

Po njegovim rečima, pitanje "paradžemata", verskih zajednica koje deluju izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice u BiH, tek je jedan dio problema, a puno ozbiljniji problem je ideološka indoktrinacija.

"Upravo ta ideološka osnova se manifestuje kroz ekstremizme i izvođenje terorističkih dela", kazao je Lukač.

Policija u BiH je sprovela kategorizaciju osoba koje mogu biti opasnost, a postoji i poseban registar državljana BiH koji su otišli da ratuju u inostranstvo, pre svega u Siriju i Irak. Njihovo se kretanje i ponašanje kontinuirano nadzire.

"Za pripadnike Islamske države i Fronta al-Nusra je određena mera hapšenja na teritoriju BiH pri njihovom povratku u zemlju", potvrdio je Lukač.

Upozorio je kako nema apsolutnih garancija da, uz sve preduzete mere, ne može doći do terorističkog napada, ali čini se sve da se mogućnost za to smanji na najmanju moguću meru. Sada je otvoreno pitanje šta raditi u budućnosti sa radikalnim osobama, a Lukač je kazao kako je država pred ozbiljnom iskušenjem izrade i sprovođenja programa deradikalizacije ekstremista, jer policija to ne može da radi.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track