POLOŽENO CVEĆE U ZNAK SEĆANJA: U Bratuncu obeleženo stradanje 3.500 Srba
Foto: Fonet 2015

Tuga u Podrinju

POLOŽENO CVEĆE U ZNAK SEĆANJA: U Bratuncu obeleženo stradanje 3.500 Srba

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Kod Centralnog spomen-krsta u Bratuncu položeno je cveće u u znak sećanja na oko 3.500 Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici Armije BiH tokom rata, 1992. godine.

Cveće su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik člana Predsedništva BiH iz Srpske Mladena Ivanića, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, te izaslanik Ambasade Rusije u BiH i predstavnici OHR-a.

Cveće su položili i predstavnici Narodne skupštine RS, boračkih organizacija, Saveza logoraša i Porodica zarobljenih, poginuli boraca i nestalih civila, kao i opštinske i stranačke delegacije.

Prethodno je parastos na bratunačkom Gradskom groblju održao vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.Centralni komemorativni skup je povodom 24 godine od stradanja Srba u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, kao i u znak sećanja na stradale Srbe srednjeg Podrinja u ratu u BiH 1992-95. godine.

Po podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom tog rata ostalo je oko 800 srpske dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Od aprila 1992. do januara 1993. godine u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela, masakrirano i ubijeno na stotine srpskih civila u Srebrenici i selima oko Bratunca, Milića, Srebrenice i Skelana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track