PORED IMENA ĐAKA U SARAJEVU NAPISANO DA JE ROM Škola: To je tehnička greška
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Osnovna škola

PORED IMENA ĐAKA U SARAJEVU NAPISANO DA JE ROM Škola: To je tehnička greška

Bosna i Hercegovina -

Na spisku prvaka Osnovne škole Aliija Nametak koji se nalazi na ulaznim vratima pored imena deteta napisano je da je pripadnik romske nacionalne manjine.

Svim ostalim učenicima napisana su isključivo imena i prezimena dok je jedan od dečaka stigmatiziran na način da je pored njegovog imena napisano da je Rom.

Iz ove sarajevske škole kažu kako je reč o isključivo tehničkoj grešci.

"Nismo imali nameru nikoga da etiketiramo. Mi smo škola koja ima veliki broj dece romske populacije koja na svu sreću redovno pohađaju nastavu", kazala je direktorka škole Mediha Beširević.

Osnovna škola Alija Nametak, Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Osnovna škola Alija Nametak, Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ona je dodala da je reč o grešci pedagoga škole i da je najverovatnije objavljen spisak koji je pedagog davao kao raspored učiteljima.

"Ta deca ovde redovno pohađaju nastavu i imamo ih desetak. Poslali smo i opštini spisak kako bi im se pomoglo u nabavci udžbenika", rekla je Beširević. Sporni spisak prvačića direktorka je već uklonila sa ulaznih vrata škole dodajući još jednom kako upravi škole uopšte nije bio cilj etiketiranje dečaka.

"Ovo je greška isključivo tehničke prirode. Ja sam pedagog i ovo sve me lično zabolelo", kazala je Beširević.

Konvencija koju je Bosna i Hercegovina potpisala 2005. godine jasno obavezuju državu da Romima osigura uživanje svih ljudskih prava. Prema podacima romskih udruženja u Bosni i Hercegovini sada ih je blizu 80.000.

(Klix.ba/Foto: Davorin Sekulić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track