PRANJE NOVCA I TERORIZAM: BiH na odbačenoj listi EU
Foto: Profimedia

CRNA LISTA

PRANJE NOVCA I TERORIZAM: BiH na odbačenoj listi EU

Bosna i Hercegovina -

Poslanici odbacili listu rizičnih država uz obrazloženje kako je ona prekratka i da treba uključiti i poreske rajeve.

Poslanici Evropske unije odbacili su predloženu "crnu listu" EU od deset rizičnih država sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, među kojima je i Bosna i Hercegovina, uz obrazloženje kako je lista prekratka te da je treba proširiti i na poreske rajeve.

Unija je usvojila stroža pravila protiv pranja novca u nastojanju da prekine finansiranje terorista posle napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015.

Takođe je počela imenovati države sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje oružane grupe mogu koristiti za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika Evropski parlament je odbacio listu uz obrazloženje kako je nepotpuna. Protiv je bilo 67 zastupnika, a 210 je bilo uzdržano, javlja Rojters.

Na odbačenoj "crnoj listi" Evropske komisije su, BiH, Severna Koreja, Iran, Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim državama su predmet strožih kontrola u Evropi, javlja Rojters.

"U svetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije", izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Poslednje glasanje u Parlamentu poništava poslednji spisak država usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu "crnu listu", koja je obuhvatila sve navedene države i Gvajanu. Ova latinoamerička država je bila izbrisana iz novog predloga, jer je "zapušila rupe u zakonu" koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track