PRIZNANJE NA SUĐENJU NASERU ORIĆU! Mustafić potvrdio: Zajedno smo učestvovali u napadu na Kravice!
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Svedočio u korist optuženih

PRIZNANJE NA SUĐENJU NASERU ORIĆU! Mustafić potvrdio: Zajedno smo učestvovali u napadu na Kravice!

Bosna i Hercegovina -

Fikret Mustafić zvani Šiptar priznao je da je, o Božiću 1993. godine, zajedno sa komandantom muslimanske vojske u Srebrenici Naserom Orićem učestvovao u napadu na srpsko selo Kravice, kada je podsetimo, ubijeno 49 srpskih civila.

U pokušaju da svedoči u korist optuženih Orića i Sabahudina Muhića, kojima se sudi za ubistvo tri srpska zarobljenika u okolini Srebrenice i Bratunca, Mustafić je priznao vlastito učešće i učešće Orića u drugom zločinu.

I drugi svedok odbrane Sabahudin Tutundžić, pokušavajući da zaštiti optužene, nije znao ili nije hteo da odgovori u sastavu koje vojne formacije je uopšte ratovao!

Zbog strogih pravila unakrsnog ispitivanja, tužilac Miroslav Јanjić zadržao je pravo da ovog svedoka naknadno direktno ispita.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 28. marta.

Napadom na Zalazje rukovodio Naser Orić

Na suđenju pripadnicima takozvane Armije BiH za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Srebrenice i Bratunca, svedok Tužilaštva BiH Zora Petrović posvedočila je da je njen muž ranjen i zarobljen u napadu muslimanske vojske na selo Zalazje 1992. godine, kojim je rukovodio Naser Orić, te da njegove posmrtne ostatke do danas nije pronašla.

Na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženim da su u junu i julu 1992. godine učestvovali u ubistvima srpskih civila na području Srebrenice i Bratunca, Petrovićeva je ispričala da je od Veljka Vasića dobila informaciju da njen muž ranjen i zarobljen 12. jula 1992. godine.

Foto: Beta
Foto: Beta

Vasić je, prema iskazu svedoka, bio na tavanu kuće Dragana Rakića u selu Zalazje.

"Sa Vasićem sam pričala čim se vratio iz Zalazja", rekla je Petrovićeva i dodala da joj je on rekao da je napadom na Zalazje rukovodio Naser Orić.

Ona je posvedočila da su joj rekli da je njen muž dozivao i molio da ga neko spasi, ali da niko nije mogao jer je to područje bilo izloženo unakrsnoj vatri.

Orić je optužen zajedno sa Sabahudinom Muhićem za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti u selima oko Srebrenice.

Nastavak suđenja Arifoviću, Smajloviću i Salihoviću najavljen je za 29. mart.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track