PRVA ŽRTVA SVINJSKOG GRIPA U BIH: Ženu (32) ubio mutirani virus AH1N1!
Foto: Shutterstock

Kinički centar Sarajevo

PRVA ŽRTVA SVINJSKOG GRIPA U BIH: Ženu (32) ubio mutirani virus AH1N1!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Pacijentkinja R. E. (32) preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo od posledica zaraze virusom AH1N1

"Nažalost, uprkos naporima naših lekara da spsimo pacijentkinju kod koje je potvrđen virus AH1N1, ona je preminula", navodi se u saopštenju UKCS-a.

Osim preminule R.E. u teškom zdravstvenom stanju nalazi se još jedan pacijent iz Zenice. "Stanje pacijenta S. I. iz Zenice je i dalje izuzetno teško. On je smešten u Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT)", saopštavaju u iz UKCS-a

Od 1. januara ove godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS pregledano je 69 pacijenata s gripoznim sindromom. Od 69 pregledanih pacijenata, 19 njih je hospitalizovano. Utvrđeno je virus AH1N1 kod 11 obolelih.

Trentno je u Klinici za infektivne bolesti šest pacijenata s potvrđenim virusom AH1N1. Pacijenti su pod nadzorom lekara i adekvatnom terapijom.

Šta je AH1N1?Gripa AH1N1 je nova influenca virusa koja izaziva bolest kod ljudi. Virus je nastao mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Virus se širi sa čoveka na čoveka baš kao što je slučaj i sa običnim gripom. Dokazi trenutno ukazuju na to da je glavni način prenosa novog virusa AH1N1 sa čoveka na čoveka putem respiratornih kapljica koje se izbacuju tokom govora, kihanja ili kašljanja. Prenosi se i indirektno, preko ruku ili kada se kapljice iz sekreta nosa i grla nađu na predmetima koje svakodnevno koristimo.Zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma i najčešće traje pet dana (kod dece do sedam dana), dok inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kijanje i povišena temperatura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track