RACIJA U SRPSKOJ: 12 uhapšeno zbog malverzacija sa gorivom
Foto: Profimedia

Obmanjivali kupce

RACIJA U SRPSKOJ: 12 uhapšeno zbog malverzacija sa gorivom

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Policija Republike Srpske privelia je 12 osoba zbog poreske utaje i zloupotrebe ovlašćenja u privredi i obmanjivanja kupaca, a istovremeno se obavljaju pretrsi na više lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao evro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a prouzrokovali i ekološko zagađenje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizovane kriminalne grupe, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist od 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani BiH, te su prouzrokovali štetu kupcima, jer upotreba ovog goriva šteti motorima savremenih vozila.

Akcija "Kolt" sprovodi se prema nalogu Tužilaštva BiH, a usmjerena je na više lica koja su pod istragom zbog organizovanog kriminala u vezi sa poreskom utajom, zloupotrebom ovlašćenja u privredi i obmanjivanjem kupaca, a radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima organizovane kriminalne grupe i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i službenici MUP-a Republike Srpske i UIO BiH sproveli su dugu i temeljnu istragu i prikupili dokaze. Osumnjičeni će, nakon privođenja i pretresa, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track