RATOVAO ZA ISIL: Džihadista iz BiH Bajro Ikanović poginuo u Iraku!
Foto: Printscreen Klix.ba

jedno obećanje održao

RATOVAO ZA ISIL: Džihadista iz BiH Bajro Ikanović poginuo u Iraku!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Bajro Ikanović, jedan od državljana Bosne i Hercegovine koji je otišao na sirijsko ratište, pre nekoliko dana poginuo je u sukobima u Iraku

Ova informacija je nezvanično potvrđena i iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Radi se o osobi koja je dobro poznata bh. pravosuđu, jer je 2007. godine Ikanović osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada. Posle izlaska iz zatvora pridružio se ISIL-u, zbog čega je SIPA ponovo pokrenula istragu protiv njega.

"Ikanović je duži vremenski period predmet interesovanja naše agencije, a protiv njega SIPA je 10.6.2014. godine Tužilaštvu BiH podnela Izveštaj o počinjenom krivičnom delu i počiniocu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo iz člana 202d. KZ BiH (Organiziranje i pripadanje terorističkoj grupi)", istakli su za Klix.ba iz SIPA-e.

Prema svemu sudeći BiH neće dočekati pokretanje novog postupka protiv Ikanovića, jer je on jedan od oko 50 bh. državljana koji su do sada poginuli kao strani borci u Siriji i Iraku.On se poslednji put se oglasio pre dve godine, kada je rekao da ne planira da se živ vrati.

"Ja sam iz Bosne otišao da se nikada ne vratim, osim s oružjem u ruci", rekao je tada Ikanović koga su bezbednosni stručnjaci smatrali najopasnijim Bošnjakom i pripadnikom vehabijske organizacije, a koji u Islamskoj državi imao ulogu komandanta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track