SARAJEVSKA ŠKOLA DOBILA IME PO FAŠISTI I LJUBITELJU HITLERA: Pre toga imenovali i ulicu po njemu
Foto: Printscreen Youtube

Veličanje nacističke ideologije

SARAJEVSKA ŠKOLA DOBILA IME PO FAŠISTI I LJUBITELJU HITLERA: Pre toga imenovali i ulicu po njemu

Bosna i Hercegovina -

Skupština Kantona Sarajevo, u drugom pokušaju, odlučila je - Osnovna škola "Dobroševići" u opštini Novi Grad, ubuduće će nositi ime "Mustafe Busuladžića" aktiviste "Mladih muslimana", koji je uoči Drugog svetskog rata i tokom njega otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove. Prvenstveno protiv Јevreja.

Za koji dan ili nedelju natpis OŠ Dobroševići biće deo istorije. Sarajevske - osakaćene - multietničke i multikulturalne. Iz iste će istovremeno da vaskrsne valjda najreprezentativniji predstavnik bošnjačke ili muslimanske nacije - Mustafa Busuladžić, filozof i intelektualac, koji je još za onog "vakta" slavodobitno izjavljivao kako je Čaršija od Jevreja očišćena, ali je u njoj ostao "jevrejski zli duh"...

Žestoko se borio protiv emancipacije žena, a svaku koja je odmakla dalje iz porodičnog doma i kuhinje – častio je pogrdnim imenima. Veličao je Hitlerove ideje o novom svetskom poretku. Radio kao novinar u fašističkom Rimu. Bio je i poliglota i pisac. Streljan je nakon Drugog svetskog rata. I kao takav, ulicu u Sarajevu odavno je dobio. A uskoro će "krasiti" i školu.

I direktor škole kaže da je to išlo preko školskog odbora a pošto je on tu novi, od juna meseca- nije upućen u te procese kako je to išlo.A krenulo je negde sredinom godine - iz Mesne zajednice Dobroševići. Saglasnosti - potpisane i nepotpisane - pristizale su od školskog odbora, Opštinske komisije za obeležavanje značajnih datuma i ličnosti, kantonalne sa sličnim opisom posla, pa sve do sarajevskog Instituta za istoriju.

Prvi put predlog se pred Skupštinom Kantona našao u septembru. Usprotivila se opozicija. Sednica je prekinuta. Ali, juče je nastavljena. A "busuladžićevci" su bili većina. Zajedno sa opozicionom manjinom danas se zavukli u svoje odaje. I iz njih opozicija reaguje tek saopštenjem: "Dovoljno je samo zamisliti neko jevrejsko dete u školi koja nosi naziv po čoveku, koji je govorio da je "duh špekulacije, podvaljivanja i prevara" jevrejski duh. Ne smemo decu opterećivati bremenom mržnje."

I zaista, šta reći đacima. U školi Dobroševići više i je od 500. Direktor nabraja nebošnjačka imena i đaka i nastavnika. Već posle drugog zastao je..."reći ćemo ono što je pozitivno, što piše, što znamo da je dobro i da ne vređamo nikoga..."

"Ne znam koja pozitivna poruka bi mogla biti data deci koja bi pohađala jednu takvu školu. Ovo svakako ni na koji način ne. Ovo osporava eventualne književne vrednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo što u ovom slučaju ne bi smelo biti dominantan argument za davanje imena jednoj školi", kaže Sanja Vlaisavljević, direktorka Centra za kulturu dijaloga.

A možda će im reći isto što i njihovim vršnjacima u Goraždu u kojem već godinama škola nosi ime Huseina efendije Đoze, oficira Handžar divizije. Rehabilitovani SS oficir zamenio je velikog Nikolu Teslu.Odavno su se obračunali u tom gradu na Drini i s proleterima iz Drugog svetskog rata. U gradu na Miljacki sa prvim predsednikom ZAVNOBIH-a Vojislavom Kecmanovićem.

U navodnom multi - gradu nema više ni Đure Pucara Starog, Bulevara Avnoja i brojnih drugih simbola antifašizma. Zagubli se negde između "Zelenih beretki", "Puta mladih muslimana", "Zlatnih ljiljana", Nusreta Šišića, Busuladžića...i onih iz istog ešalona novih bošnjačkih vrednosti.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track